Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tovább erősödne Magyarország biztonsága: „Digitális katonákat” és új kutatóintézetet akar a Honvédelmi Minisztérium


Még az idén létrejöhet a Honvédelmi Minisztérium szárnya alatt egy védelmi innovációs kutatóintézet – derült ki egy megrendezett szakmai konferencián. De ugyanott hangzott el az is, hogy óriási hiány van fejlesztő-mérnök szakemberből egy már régóta meglévő honvédségi cégnél is.

MTI/Illyés Tibor

Védelmi innovációs kutatóintézetet akar létrehozni a Honvédelmi Minisztérium, árulta el Porkoláb Imre ezredes a Biztonságpiac 2022 nevű konferencián, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartottak meg. Porkoláb a konferencián beszélt Védelmi Innováció és Képességfejlesztési Főosztály működéséről is, arról, hogy az állam hogyan próbál felépíteni egy magyar védelmi iparágat. Ennek a fő fókuszterületei Porkoláb szerint a járműdigitalizáció, a “digitális katona” és az olyan “felforgató technológiák”, mint például a mesterséges intelligencia. Az új kutatóintézetre szerinte úgy kell tekinteni, mint egy “tolmács-fordító szervezetre”, ami összekötné az efféle fejlesztésekben utazó magyar magáncégeket a védelmi iparral.

A konferencián szóba került az is, hogy az állami tulajdonú HM EI Zrt. szakemberhiánnyal küzd, annak ellenére, hogy a cég informatikai vezérigazgató-helyettese, Sándor Zsolt szerint kifejezetten érdekes fejlesztéseken dolgoznak. Szerinte kevés a szakemberük, ezért “bármekkora mértékben” fel tudnának szippantani fejlesztő-mérnököket. Sándor megemlítette azt a HM EI Zrt. által hat éven át fejlesztett C2 néven futó vezetési és irányítási rendszert, amit a honvédségen belül rendszeresítettek, és bár szerették volna a piacon, a civil szektorban is értékesíteni, egyelőre ez nem sikerült.

A konferencián egy rövid köszöntőt mondott Maróth Gáspár államtitkár is, aki szintén tett utalást a szakemberhiányra, amikor arról beszélt, hogy “most nem állunk jól se képzés, se fejlesztés szintjén”. Ennek ellenére optimistán beszélt a védelmi iparágról, amit állami támogatással próbálnak kialakítani. Ennek keretében jött létre 2021 nyarán a Magyar Védelmi Export Ügynökség, amibe most olvadt bele a Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökség.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük