Közzétette - Kategória - Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei

Tonnaszámra gyűjtik a szemetet a Tiszánál


Napi egy tonna szemetet szednek össze azok az önkéntesek, akik a Tisza felső szakaszát próbálják a hulladéktól megtisztítani, nemcsak a vizet, az ártereket is takarítják. A PET Kupát már nyolc éve rendezik meg, most 10 csapat vesz részt rajta. Az akció különlegessége, hogy a hajókat is lehalászott hulladékból építik. Idén 10 csapat indult a PET Kupán, köztük kettő új. Az nyer, aki a legtöbb szemetet gyűjti össze.

A legtöbb csapat már többedszer érkezett a Tiszára. Vannak köztük baráti szerveződések, de olyan is, ahol egy-egy munkahelyi gárda jön takarítani. Boldizsár Zoltán csapatának egy része például már hatodszor vesz részt a versenyen – árulta el az ATV-nek.

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója szerint az, hogy ennyi visszatérő versenyzőjük van, nemcsak árulkodó jele annak, hogy az indulók jól érzik magukat a versenyen. A „törzsvendégek” az újoncoknak is segítenek.

Molnár azt is elárulta a veterán csapatokra rekordtáv vár: 26 km. „Ezt Pethajókkal eddig csak egyszer, 2013-ban teljesítettük” – tette hozzá.

A csapatok hatalmas zsákokban gyűjtik a szemetet a vízből és az ártérből, és már a kezdők is rengeteg palackot gyűjtenek össze. Oláh Andrea csapata például – mikor az ATV HÍradó stábja megkérdezte – már 13 zsákot szedett össze. Összetaposva és kupak nélkül gyűjtik őket, így ugyanis egyszerűbb lesz majd a válogatás – magyarázta Oláh Andrea.

A hajók szinte minden alkalommal teljesen megrakodva térnek vissza a kikötőbe. Naponta több mint egy tonna PET palackot gyűjtenek össze.

atv.hu