Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tömérdek fémtárgyat rejthetnek a hazai folyóvizek: rengeteg horgászfelszerelést visznek el a halak


Friss tanulmány világít rá, mennyi fémtárgyat rejthetnek a magyarországi tavak és folyóvizek. Ezek jelentős része a horgászokhoz köthető. Azonban igen nagy problémát okoznak a műanyag hulladékok is – írja a haszon.hu.

Százezres darabszámú horgászfelszerelést rejthetnek a magyarországi vizek

A Hun-Ren Ökológiai Kutatóközpont becslése szerint Magyarország vizei több tízezer, de akár több százezer horgászfelszerelést is rejthetnek. Ezt a mágneshorgászok közösségimédia-bejegyzései alapján állapították meg a kutatók.

Az egyéb fémhulladékok a mágneshorgászok „zsákmányának” a 65,8 százalékát teszik ki. Ezek a hulladékok – különösen az ólomtartalmúak – veszélyes szennyeződést okoznak a vízi ökoszisztémában. Emellett a hálók, zsinórok és műcsalik révén mikroműanyagok is kerülnek a vizekbe.A mágneshorgászok erős, akár 900 kilogrammos neodímium mágneseket használnak fémtárgyak kiemelésére, melyek között gyakoriak a konzervdobozok, a söröskupakok, a fémdarabok, a szögek, az érmék, de mobiltelefonok, kerékpárok és lőszerek, fegyverek is előfordulnak.A Hun-Ren ÖK Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja elsőként vizsgálta a közösségimédia-profilokat a horgászfelszerelések elvesztésének mértékére és típusára vonatkozóan. A kutatás során hatévnyi tartalmat elemeztek, valamint majdnem háromezer posztot értékeltek ki.

Belefulladunk a műanyag szemétbe? Ez lehet a kiút

Egyébként a Kaliforniai Egyetem, valamint az Algenesis anyagtudományi cég kutatócsoportja újszerű megközelítést alkalmazott a mikroműanyagok elleni küzdelemben: növényi alapú műanyagot fejlesztettek ki.A biopolimer a TPU-FC1 nevet kapta. Az anyag különlegessége, hogy 200 nap alatt 97 százalékban lebomlik. Főként algákból készül, így fenntartható alternatívája is lehet a kőolajalapú műanyagoknak.

A környezetvédők és a tudományos kutatások is régóta figyelmeztetnek a műanyaghulladékok okozta problémákra. Az elmúlt években jelentősen megugrott az ilyen műanyagok mennyisége a tengerekben és az óceánokban. Egyes területeken a vízben lévő mikroműanyag-darabkák köbméterenkénti száma 18-szorosára nőtt a korábbi évek értékéhez képest.Az új biopolimer megalkotói elismerték, sok munka áll előttük ezen a területen, de az eddig elért eredményeik biztatók, hiszen az algákból készült polimer reményt ad a műanyagszennyezés csökkentésére.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük