Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Tojásfestés és locsolkodás – Húsvét legrégebbi hagyományaival ismerkedhettek a gyerekek Vásárosnaményban


Vásárosnamény – A beregi tájegység számos, több generáción át hordozott húsvéti hagyománnyal ékeskedik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Beregi Múzeum tulajdonában lévő, országosan is egyedülálló hétszáz darabos hímes tojás-gyűjtemény. A Beregi Múzeum munkatársai folyamatosan igyekeznek ezen hagyományokat méltóképpen ápolni, illetve átadni a most felnövekvő generáció számára. A Beregi Múzeum szervezésében számtalan ilyen múzeumpedagógiai foglalkozás került lebonyolításra az évek során, melyből az egyik legnépszerűbb, a beregi hagyományokra visszavezethető a tojásfestés hagyományainak felelevenítése. A Beregben is számos szokás, hagyomány alakult ki és maradt fenn ezzel kapcsolatban. Manapság ugyan a legtöbb ember számára a húsvéti tojás csupán szép dekoráció és kedves ajándék a hétfőn érkező locsolók számára, de itt a Beregben, a Beregi Múzeum munkatársai igyekeznek ennek ősi hagyományait  feleleveníteni. A múzeumpedagógiai foglalkozás során, az Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola több csoportja próbálhatott ki több, ősi beregi tojásfestési technikát. A tojásfestés mellett megismerhették a hagyományos beregi motívumokat, illetve elődeink tollából fakadó locsolóverseket is tanulhattak. A játékos foglalkozáson, a fent említett egyedülálló gyűjtemény mintái, és eszközei szolgáltak segítségül. Továbbá a húsvéti ünnepkör története, illetve locsolóversek megismerése és megtanulása is szerves részét képezte a programnak.

A foglalkozás kezdetén Vargáné Hegedűs Eszter múzeumpedagógus köszöntötte a jelenlevőket, aki két régi beregi tojásfestési hagyományt is felelevenített, mint a berzselést és a viaszos technikát. A két technika sajátosságait játékos formában mutatta be a gyerekeknek, majd szemléltette annak eszközeit és a festés teljes részfeladatait. A diákok két részre bontását követően az egyik teremben Szász Csaba múzeumpedagógus mutatta be a viaszolt, írott tojások készítését írókával vagy népies szóval kicével. A viaszolt, írott tojások készítéséhez elengedhetetlen eszköz ez, melyet a Múzeum munkatársai egy vékony, kis fadarabkára fonallal egy kis fémcsövecskét erősítetve készítettek el a foglalkozás előtt. Amint elég meleg volt a az ,,íráshoz,, szükséges viasz, már rajzolhattak is a tojásokra a Múzeum gyűjteményéből kiválasztott minták segítségével a gyerekek.

A másik helyszínen Vargáné Hegedűs Eszter  lépésről-lépésre bemutatta a gyakorlatban is a régi tojásfestés menetét, a berzselést. A hagyományos tojásfestési technikák között ez az egyik legtermészetesebb és talán a legszebb. Ehhez szükségeltetik több zsenge, különleges formájú levél, esetleg virág a díszítéséhez. A Múzeum munkatársai többféle levelet, virágot gyűjtöttek, így változatos és szebbnél-szebb minták születtek a végén. Ezt követően nejlonharisnyát hasítottak tenyérnyi darabkákra, majd cérna segítségével a harisnyát szorosan a tojásra erősítették úgy, hogy ne szivárogjon a levelek alá a festőlé. A berzseléssel készült tojások hagyományosan barna színűek, ezt a színt a vöröshagyma felső héjának főzetéből nyerték a foglalkozás során.A tojás előkészületei és mintázatának megrajzolása után a tojások kifőzése következett. Amíg a hímzett tojások a fazékban rotyogtak a múzeum munkatársai bemutatták az intézmény hímes-tojás gyűjteményét. A készre főtt tojásokat aztán a gyerekek szalonnabőrrel fényezték és vihették haza.