Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Toboroz a honvédség: Külföldi állampolgár és büntetett előéletű is lehetne magyar honvéd, de oltás elutasítók már nem


A kormányrendelet tervezett szövegéből az is kiolvasható, hogy az oltatlanokkal (az oltást elutasítókkal), illetve országgyűlési- és önkormányzati képviselőkkel nem létesíthető szolgálati jogviszony. Külföldi állampolgárokkal azonban igen.

Miért lehet a jövőben nem magyar állampolgárságú és büntetett előéletű tagja a Honvédségnek? – ezzel a címmel nyújtott be írásbeli kérdést Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője a honvédelmi miniszternek azzal összefüggésben, hogy a honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet tervezete szerint nem lenne követelmény többé a magyar állampolgárság (7. § (2) bekezdés), továbbá a legénységi állománykategóriába felszerelő honvéd lehetne ezentúl büntetett előéletű (7. § (4) és (5) bekezdés) békeidőszakban is.

A normaszöveg állampolgárságra vonatkozó szerint:

Szolgálati viszony azzal a katonai szolgálatra önként jelentkező, cselekvőképes, belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, 18. életévét betöltött magyar állampolgárral, vagy a szabad mozgás és tartózkodás jogával, illetve huzamos tartózkodási jogosultsággal és megfelelő magyar nyelvismerettel rendelkező személlyel létesíthető, aki a katonai szolgálatteljesítésre alkalmas, továbbá megfelel a miniszter által meghatározott egyéb feltételeknek.

A politikus szerint méltatlan az is, hogy a törvény helyébe lépő kormányrendelet alapján kiszámíthatatlanná válik a honvédek javadalmazása, illetve az is, hogy a honvédek védőoltás tűrésére lesznek kötelesek.

Az oltatlanok mellett a honvédség kötelékéből kirekesztenék az országgyűlési- és önkormányzati képviselőket is, pedig – Novák Előd szerint – a területvédelmi tartalékos rendszerbe ideálisak volnának a lokálpatrióta helyhatósági képviselők.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük