Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Többet kell fizetni jövőre az egészségügyi ellátásért


A jövő évtől 9600 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege – tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Címlapkép: Getty Images

Egészségügyi szolgáltatási járulékot azok kötelesek fizetni, akik nem biztosítottak a társadalombiztosítás valamennyi ellátására – például mert nincs munkahelyük –, illetve egyéb jogcímen (például nyugdíj, GYES) sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra. Esetükben a járulék havi összege jelenleg 8400 forint. Mint azonban az a NAV közleményében olvasható, ez jövő év január elsejétől 9600 forintra emelkedik majd. 2016 és 2023 között így több mint harmadával növekszik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege.Az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetők jogosultságot szereznek az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásai teljes körére. Ha azonban a járulékfizetésre kötelezett személy nem tesz eleget a fizetési kötelezettségének, és így hátraléka meghaladja a járulék összegének hatszorosát (jelenleg 50400, jövőre 57600 forintot), akkor a társadalombiztosítási azonosító jele (tajszáma) automatikusan érvénytelenné válik. Ezáltal már nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást.

A tajszám érvényessége ilyen esetekben a tartozás megfizetésével állítható vissza, vagy ha a NAV fizetési kedvezményt engedélyez az érintett számára. A fizetési kedvezmény – méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülményre tekintettel – lehet részletfizetés, halasztás vagy mérséklés.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük