Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több tízezer gyerek él állami gondozásban: kétezer nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy mindegyik családban nőjön fel


Jobb esélyekkel kezdik felnőtt életüket azok az állami gondozottak, akik nevelőszülőknél nőnek fel – írja a Telex.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon mintegy 20 ezer gyerek él állami gondozásban. Az állami gondozás célja, hogy ideiglenesen neveljék a gyereket addig, amíg visszakerülhet a saját családjába vagy bekerülhet egy örökbefogadó családba. A vér szerinti szülők azonban gyakran nem képesek megoldani azokat a problémákat, amelyek a kiemeléshez vezettek, és a 3 év feletti gyerekeknek rendkívül nehéz örökbefogadó családot találni – írják.

Pedig az állami gondozásnak két formája honosodott meg: az intézményi, illetve a nevelőszülői elhelyezés. A gyermekvédelmi szakma hosszú évek alatt viszont arra a meggyőződésre jutott, hogy az intézményi nevelés helyett a gyermekek számára előnyösebb, ha a családhoz jobban hasonlító közegben nevelkednek. Ennek ellenére az EU-ban a gyermekvédelmi gondoskodásban levő gyerekek 40 százaléka bentlakásos intézményekben él. Ez legnagyobb részben arra vezethető vissza, hogy nehéz és költséges feladat megfelelő számú felkészült és alkalmas nevelőszülőről gondoskodni – írják. A magyar gyermekvédelmi rendszerből egyébként 2000 nevelőszülő hiányzik a szakemberek szerint.

Egy friss tanulmány azt is kimutatja, ráadásul magyar adatokon, hogy azok a serdülők, akik nevelőszülői családban nőttek fel, fiatal felnőttként lényegesen jobb esélyekkel kezdik el életüket, mint a számos megfigyelhető szempont szerint hozzájuk hasonló, intézményben nevelkedő gyerekek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük