Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több százezer magyart érintő, fontos változás jön májustól – mutatjuk a részleteket


2023. május 1-től megváltoznak a földértékesítés során a vételár vizsgálatának szabályai – hívja fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ).

Összefoglalójukban kiemelik: a jelenlegi szabályok alapján azt kell vizsgálni, hogy az adott földterület 20 év (erdő esetében 50 év) alatt mennyi jövedelmet termelhet és amennyiben az adásvételi ellenérték ezt az értéket meghaladná, úgy aránytalan vételár miatt a szerződés elutasítására kerülhet sor. Viszont a tapasztalatok alapján szükségessé vált egy ennél sokkal objektívabb rendszer felállítása.

Májustól jön a települési átlagár vizsgálata

Az új szabályok alapján már a helyben (a településen) kialakult átlagár lesz a vizsgálat alapja.

Az átlagár kiszámításánál az előző naptári év adásvételeit veszik majd alapul és ettől felfelé maximum 10%-kal lehet majd eltérni.

Az átlagár művelési áganként lesz meghatározva, melyek az agrárkamara honlapján valamennyi település tekintetében nyilvánosan elérhetőek lesznek – írja a MAGOSZ. Kiemelik, hogy az állami földek értékesítésének vételárait nem számítják majd bele az átlagárba, mivel azoknál az ár egy ajánlati versenyben vagy árverésen – felső plafon nélkül – alakul ki.

Fontos, hogy az új rendelkezéseket a 2023. május 1. után kötött szerződések esetében kell majd alkalmazni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!
%d bloggers like this: