Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több százezer magyar életét érintő változás jöhet jövőre, így változhat az elszámolásuk


Fontos változásra készülhetnek a napelemes rendszerrel felszerelt háztartások. Jövőre megszűnik az éves szaldóelszámolás, de ez nem azt jelenti, hogy az érintettek kikerülnek az egyetemes szolgáltatásból. Erről a Világgazdaság írt az Energiaügyi Minisztériumra hivatkozva. Akár negyedórás elszámolási rendszer is jöhet, amivel a Híradónak nyilatkozó szakember szerint lehetnek, akik rosszul járnak.

Tavaly októberig tartott a nagy lendület: sokan igyekeztek napelemes rendszerrel felszerelni a háztartásukat, hogy kevésbé legyenek kiszolgáltatva a brutálisan emelkedő energiaáraknak. Aztán a kormány bejelentett egy fontos változást, felfüggesztik a betáplálást. Ez csak az új belépőkre vonatkozott, ami rögtön vissza is fogta a napelemtelepítési kedvet. A kormány is elismerte, hogy így már nem annyira éri meg a befektetés.

Tény, hogy ez a háztartásoknál a megtérülést lassítja, hiszen az energiafelhasználás időpontját az energia megtermeléséhez kell időzíteni, illetve, ha valaki nem ehhez időzíti, akkor akkumulátort kell, hogy vegyen és ez egy drágább beruházást is jelent.

– mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Világgazdaság viszont most azt írja, hogy az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint „októberben elkezdődhet a hálózati betáplálás átmeneti korlátozásának fokozatos feloldása”. Kiss Ernő a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint ez mindenképpen jó hír.

Ez egyértelműen pozitív. Különösen azért, hiszen korábban sem volt semmilyen műszaki indoka annak, hogy teljes tiltást vezessenek be Magyarországon

– mondta.

Az Energiaügyi Minisztérium egy másik változásról is tájékoztatást adott. E szerint

a szaldóelszámolás finomhangolása előkészítés alatt áll.

A Világgazdaság azt írja, hogy az éves helyett havi, vagy akár negyedórás gyakoriságú elszámolás is jöhet. Azzal pedig lehetnek olyanok, akik rosszul járnak – mondja Kiss Ernő.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük