Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Több száz milliós fejlesztés indult a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban


Vásárosnamény – Nemrégiben kezdetét vette az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Vásárosnaményban” című pályázat első üteme, amely a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium energetikai korszerűsítéséről szól. A projekt Vásárosnamény Város Önkormányzatának sikeres pályázatát követően, összesen 212.48 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg. A jelenleg is zajló fejlesztésekről az intézmény vezetőjét, Szalainé Bíró Katalint kérdeztük.

Az intézményvezető örömét fejezte ki, hogy az oktatási intézmény energiafogyasztásának mérséklése érdekében, a gáz- és a villanyfogyasztás  csökkentéséért hőszigetelés, nyílászáró csere, valamint napelemek beépítésére kerül sor. A munkálatok az iskola épületének hőszigetelésével kezdődött, így a külső falak hőszigetelése 15 cm EPS, a lábazat falak hőszigetelése 10 cm XPS, a lapos tető hőszigetelése 20 cm EPS, míg a padlásfödém hőszigetelése 22 cm ásványgyapot hőszigetelő rendszerrel valósul meg – sorolta a fejlesztések sorát Szalainé Bíró Katalin.

A munkálatok zökkenőmentesen, jelenleg is gyors ütemben zajlanak. A következő fázisban a nyílászárók cseréje történik meg, mely során a régi elemek, hőszigetelő műanyag ajtókra és ablakokra cserélődnek. Az épület bejáratához legközelebbi vizesblokk akadálymentesítésére is sor kerül majd, valamint az elérési útvonal is akadálymentesített lesz. E mellett az épület DK-i tetőfelületére 92 db 280 Wp, összesen 25,76 kWp teljesítményű napelemes rendszer kerül kiépítésre. Kifejtette továbbá, hogy a jelenlegi energetikai beruházás azon fejlesztés második üteme, mely során az intézmény fűtéskorszerűsítésére, valamint számos tantermek nyílászáróinak cseréjére is sor került. A fejlesztések befejeztével egy nagyon korszerű, energetikailag hatékony intézmény vár majd, az ott tanuló diákokra és tanító tanárokra – zárta gondolatait Szalainé Bíró Katalin.

Az intézményvezetővel készített interjút, valamint a fejlesztési munkálatokat itt tekintheti meg: