Közzétette - Kategória - Kárpátalja hírei

Több mint félszáz orvosi rendelő felújítását támogatta a magyar kormány Kárpátalján


A magyar kormány támogatásával felújított családorvosi rendelőt adtak át október 9-én a munkácsi járási Dercenben és Csongoron.

A csongoriak és a derceniek mellett az izsnyétei és a fornosi betegek is megfelelő orvosi ellátásban részesülhetnek a jövőben. A felújítás kiterjedt a belső elektromos hálózat javítására, helyenként új kapcsolók, aljzatok és világítótestek felszerelésére, padlócserére, a fűtésrendszer részleges felújítására, kazáncserére, a vízvezetékek cseréjére, vízmelegítő bojler felszerelésére, vizesblokk elemek cseréjére, a belső falak vakolására és a mennyezetburkolat cseréjére.

A derceni átadóünnepségen Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja felszólalásában kiemelte, hogy a projekt keretein belül az elmúlt években több mint félszáz egészségügyi intézmény újult meg Kárpátalján. A konzul köszönetét fejezte ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ), amiért a magyar kormány aktív partnereként nagy szerepet vállal a rendelők és más közintézmények felújításában.

Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány (KMF JA) elnöke elmondta, hogy hatalmas előrelépés a családorvosi rendelők felújítása a megyében, mivel a program kezdetekor Ukrajnában megkezdődött az egészségügyi reform. A reform következtében megnövekedett a családorvosi rendelők szerepe, bár azok állapota sok helyen kritikus volt. A magyar kormány támogatásával sikerült orvosolni a problémát, így számos rendelőt újítottak fel az elmúlt években. Brenzovics László reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a bázisiskola-program keretében a helyi középiskola felújítását is megkezdhetik a jövőben. Nemrégiben az említett programnak köszönhetően újították fel és modernizálták a Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskolát is.

Az átadóünnepség végén Máté Richárd református lelkész áldást kért a felújított intézmény működésére, és az intézmény dolgozóinak munkájára.

A korszerűsítések mindkét községben a Kárpátaljai magyar családorvosi rendelők felújításának támogatása fejlesztési projekt keretében valósult meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közreműködésével.

Kopasz Gyula

Kárpátalja.ma