Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több mint ezerhatszáz határsértő ellen intézkedtek és huszonháromezer menekült érkezett hazánkba a hétvégén


Péntektől vasárnapig 1654 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák, valamint 23689 menekült érkezett Magyarország területére a hétvégén.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 486, szombaton 543, vasárnap 464 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett elfogtak egy határsértőt az ország belsejében, akivel szemben idegenrendészeti eljárás indult – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

Az elmúlt héten az ország területén 3760 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – június 20-tól 26-ig – a feltartóztatottak száma 3714 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében három határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 34 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 6161 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5396 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 242 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől menekülve 2022. július 3-án 149 ember, köztük 49 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Magyarország területére július 2-án az ukrán–magyar határszakaszon 6724 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5408 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.