Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több, mint egy éve nem történt ilyen: júliusban többet vásárolhattak a fizetésükből a magyarok


Múlt hónapban már enyhén, de emelkedhettek a reálbérek. Utoljára 2022 augusztusában történt hasonló Magyarországon.

Júliusban már gyorsabban nőhettek a bérek az áraknál Magyarországon. Bár nemzetgazdasági szinten valószínűleg csak augusztusban lépheti át a bérdinamika az inflációt, júliusban a versenyszférában már megtörténhetett az, amire 11 hónapja várunk: újra emelkedik a fizetések vásárlóereje – írja a VG.

Júliusban 17,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves alapon, és tavaly szeptember óta először alakult a 20 százalékos lélektani határ alatt a mutató. Bár utoljára májusban közölt kereseti adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ha fennmarad az év eleji bérdinamika, különösen a versenyszférában, ahol májusban 20 százalékkal nőttek a fizetések, akkor a múlt hónapban már enyhén, de emelkedhettek a reálbérek. Utoljára 2022 augusztusában történt hasonló Magyarországon.

Tavaly szeptember óta folyamatosan csökkent a keresetek értéke. Hiába volt dinamikus, 15–17 százalék közötti a béremelkedési ütem, ha eközben az infláció folyamatosan 20 százalék fölött tartózkodott, ezért is volt fontos mérföldkő a július.

2022-ben Csehországban 9,8, Lengyelországban 1,4, Romániában 0,2, míg Szlovákiában 5,3 százalékkal csökkent az átlagos kereset vásárlóereje, de az EU egészének átlagában is 4,5 százalékkal.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük