Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Több mint 27 millió forint is lehet a CSOK-büntetés, ha nem születik meg időben a vállalt gyermek


A Bankmonitor számításai szerint ugyanis, ha egy pár új építésű lakást vásárol, amelyhez 3 gyermeket vállal, a CSOK-támogatás, 10 millió forint. De ha a 10 éves időszak alatt csak két gyermek születik meg, akkor 10 év után büntetést kell fizetni, ami az elmúlt időszak kamatemelése miatt ötszörösére emelkedett, a CSOK 2015-ös bevezetéséhez képest. Az ATV Híradó riportja.

Alig néhány év különbséggel, egymás után épültek fel a Corvin sétány új lakásai. A legtöbb három gyermekes CSOK-támogatással is elérhető, mivel 60 négyzetméteresnél nagyobb területű lakás. Ez ugyanis az egyik feltétele annak, hogy a párok az otthonteremtési kedvezmény segítségével vegyenek új építésű otthont. A lakásárak azonban az elmúlt években berobbantak.

„Ha valaki új lakást szeretne venni Budapesten, 1,1 millió forintos átlagos négyzetméter árakkal kell kalkulálnia, ha valaki három gyerekkel akár új lakást venni, akkor legalább 65-70 millióba kerül ez az ingatlan”

– magyarázta az ingatlan.com munkatársa, Balogh László.

A szakértő szerint azonban, általában nagyobb alapterületű ingatlanokat vásárolnak három gyermekkel, ezért 80-90 millió alatt új lakást egy nagy család nem tud vásárolni Budapesten. A CSOK-támogatás összege a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függően 600 000 forinttól 10 millió forintig terjedhet, a gyermekvállalás azonban időhöz kötött. Emellett feltétel az is, hogy a házastársak ne váljanak el. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, súlyos büntetést kaphatnak a családok. A szakértő úgy látja a jelenlegi ingatlanárakhoz képest az igényelhető CSOK jóval kevesebbet ér, mint a kedvezmény bevezetésekor 2015-ben. A jelenlegi magasabb kamatok miatt ugyanakkor a büntetés sokkal nagyobb mértékű.

“A büntető kamatot az alapkamathoz mérik tehát azt mondjuk, hogy a mindenkori alapkamat ötszörösét kell megfizetni büntetőkamatként, ha nem teljesülnek a feltételek. 2016-ban, amikor a CSOK szabályokat megalkották, 1,2 százalék volt a mértéke ennek az ötszörös mértékével számolva még nem volt annyira megterhelő” – mondta Nagy László Nándor, a money.hu kommunikációs vezetője.

Jelenleg 5,4 százalékos alapkamattal kell számolni. A Bankmonitor számításai szerint, az alapkamat emelés drámai mértékű büntető kamatot hozott magával.

„Ha mind a három gyermeket vállalta és kitelik a 10 év, akkor összesen 27 millió forint büntetést kell visszafizetni a 10 millió forinton felül, tehát összességében egy összegben 37 millió forintot kell visszafizetni az állam felé, abban az esetben az alapkamat nem változik” – fejtette ki Argyelán József, a Bankmonitor vezető elemzője.

A szakértő kiemelte azt is, hogy a CSOK büntetést a 10. év végén egy összegben kell kifizetni, míg a hiteleket havi egyenlő részletekben kell törleszteni.

Az ATV Híradó megkeresésére a Miniszterelnökség azt közölte, a családi otthonteremtési kedvezményt, a CSOK 2015 júliusi indulása óta 217 ezer család, több mint 690 milliárd forint összegben igényelte a támogatást.

/www.atv.hu/