Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több milliós végkielégítést kapnak a képviselők, akik nem jutottak a parlamentbe


Háromhavi végkielégítésre jogosultak azok a képviselők, akik visszavonulnak vagy nem jutottak be a parlamentbe. Még a legrosszabbul keresők is 4 millió forint körüli összeggel kalkulálhatnak. De a köztársasági elnökké avanzsált Novák Katalin is megkapja korábbi havi fizetésének háromszorosát.

Többmilliós végkielégítéssel távozhat az a több mint félszáz képviselő, aki a most induló ciklusban nem folytathatja a parlamenti munkát. A lelépési pénzt a korrupciós ügyekbe belebukó politikusok éppúgy megkapják, mint a köztársasági elnökké választott Novák Katalin. Burány Sándor 28 év után távozik a parlamentből – írja a 24.hu.

A parlamentből kieső vagy visszavonuló képviselőknek háromhavi végkielégítés jár. Az érintettek álaszthatnak, hogy egy összegben kérik, vagy további három hónapig utalják nekik a tiszteletdíjukat. A legrosszabbul kereső képviselők is 4 millió forint körüli búcsúpénzzel kalkulálhatnak, de vannak, akiknek körülbelül 6,5 millió forint jár.

A 24.hu számítása szerint összesen 51 képviselő nem folytatja a képviselői munkát, azaz ennyi politikusnak kell majd végkielégítést fizetni.

Jár a búcsúpénz például a vesztegetéssel vádolt Völner Pál egykori igazságügyi miniszterhelyettesnek, aki ezzel rövid időn belül a második végkielégítését zsebelheti be, mivel az államtitkári posztról való lemondása után is kapott 6 millió forintot még decemberben. Most 4 millió forintra számíthat.

A többi korrupciós ügybe keveredő politikus sem marad végkielégítés nélkül: Simonka György fideszes képviselő, akire az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetést és 850 milliós vagyonelkobzást kért, 4,5 millió forintot, a szintén fideszes Boldog István közel 6 millió forintot kaphat, csakúgy, mint az MSZP-s Tóth Csaba, akinek márciusban függesztette fel a parlament a mentelmi jogát az ügyészség kérésére, miután 280 millió forint kenőpénz elfogadásával gyanúsítják.

Novák Katalin hiába lesz köztársasági elnök májustól 4 millió forintos fizetéssel, ugyanúgy megkapja a háromhavi végkielégítését, mint azok a kieső képviselők, akik esetleg még nem tudják, hogy mihez kezdenek a közeljövőben – írja a 24.hu.