Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több millió forintot is bukhat az a háztulajdonos, akinek ilyen lakásbiztosítása van


A lakásbiztosítások jelentős részénél az abban szereplő biztosítási összegek elmaradnak az ingatlan újjáépítési vagy az ingóságok újrabeszerzési értékétől; kár esetén ez akár több millió forintos veszteséget is okozhat – hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu online biztosításközvetítő.

A Netrisk adatai szerint a lakásbiztosítási szerződések 70 százalékánál négyzetméterenként 600 ezer forintnál alacsonyabb érték szerepel. Budapesti ingatlanoknál például a lakásbiztosítást kötők 62 százaléka 400-600 ezer forint közötti összegre biztosította ingatlanja egy négyzetméterét. Az újjáépítési összeg az ország számos régiójában, nagyvárosában ennél jóval magasabb lehet – mutatott rá a biztosításközvetítő.

Ez komoly kockázatot jelent egy jelentősebb lakásbiztosítási káreseménynél, a biztosítók ugyanis a szerződésben szereplő érték alapján fedezik a károkat – fejtette ki a közleményben Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

A Netrisk tapasztalatai szerint tavaly nagy volt a verseny a biztosítók között, a megkötött lakásbiztosítások átlagos díja 2022-ben 34 500 forint volt, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A nagyobb biztosítóknál a lakásbiztosítások túlnyomó része, 85 százaléka hátom évnél régebbi – írta a biztosításközvetítő.

Egy új rendelet szerint 2024-től a már megkötött lakásbiztosításokat nemcsak a biztosítási évforduló előtt lehet felmondani, hanem minden év márciusában is, így egy plusz alkalmat kaptak az ügyfelek a szerződések átnézésére és esetleg a váltásra – jelezték a közleményben.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük