Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több millió autós kap levelet a NAV-tól, mutatjuk, mire kell készülni


A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el. A NAV megbízása alapján február közepétől kezdi kézbesíteni a Magyar Posta az idei gépjárműadóról szóló határozatokat. Az adó első részletét 2021. április 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni.

A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nincs. A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról szóló levelek kézbesítése február közepén indult. Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kapnak a postástól személyesen átvehető hivatalos iratot. A levelek gyártása és kézbesítése akár több hetet is igénybe vehet.

A GÉPJÁRMŰADÓ BEFIZETÉSÉVEL ÉRDEMES VÁRNI A HATÁROZAT ÁTVÉTELÉIG, MIVEL ABBAN SZEREPELNEK A PONTOS INFORMÁCIÓK. 

A GÉPJÁRMŰADÓ ELSŐ RÉSZLETÉT A KORÁBBI ÉVEKBEN MEGSZOKOTT MÁRCIUS 15. HELYETT IDÉN ELÉG ÁPRILIS 15-IG BEFIZETNI, A MÁSODIK RÉSZLETET PEDIG SZEPTEMBER 15-IG A 410-ES ADÓNEMHEZ TARTOZÓ, 10032000-01079160 SZÁMÚ, NAV BELFÖLDI GÉPJÁRMŰADÓ BEVÉTELI SZÁMLÁRA. 

A befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát.

 HA EZ ELMARAD, AKKOR A NAV NEM, VAGY CSAK KÉSEDELMESEN TUDJA A BEFIZETETT ÖSSZEGET A BEFIZETŐHÖZ KAPCSOLNI.

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással, vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával.

Ha valaki esetleg elveszíti a csekket, akkor újat a NAV ügyfélszolgálatán kérhet. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról, átutalással rendezhetik a befizetést.

A 2020. december 31-én meglévő adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV automatikusan figyelembe vette az adó kivetésénél, ezért ezt nem kell újból bejelenteni.

A 2021. JANUÁR 1-JÉTŐL KELETKEZETT, MÓDOSULT ÉS BEJELENTETT MENTESSÉGEK NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELÉRŐL AZ ADÓHIVATAL NEM KÜLD HATÁROZATOT – írja a NAV.