Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Bekeményítenek a sztrájkoló tanárok: Több iskolában is egyhetes munkabeszüntetést tartanak


Az ország számos iskolájában kezdődik egyhetes munkabeszüntetést hétfőtől, amelyet a csatlakozó pedagógusok személyenként változó időtartamban fognak megtartani – írja a Telex.hu. A sztrájkoló tanárok azt szeretnék jelezni, hogy nem tartják elegendőnek a kormány reakcióit –  többek között az ígért lépcsőzetes béremelést – az elmúlt hetek megmozdulásaira.

Fotó: Olvasói fotó / Telex

A pedagógus-szakszervezetek éppen egy hete tárgyaltak Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. A kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket. Ha a kormány megegyezik az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

A tanárok azonban nem csak a fizetésekkel elégedetlenek, átfogó párbeszédet akarnak az oktatási rendszer hibáinak kijavításáról. Az egészhetes munkabeszüntetést a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg múlt héten. Ők nyolc pontba szedték követeléseiket:

  • kölcsönös kommunikáción alapuló együttműködés a felülről jövő, személytelen utasítások helyett,
  • megfélemlítés és félelemben tartás helyett párbeszéd az oktatás problémáiról,
  • a tanári autonómia visszaállítása,
  • a polgári engedetlenségért kirúgott kölcseys tanárok visszahelyezése az állásukba,
  • érdekérvényesítő sztrájkjog,
  • bérrendezés,
  • a személyközpontúságot és a készségfejlesztést célzó napi pedagógiai munka előtérbe helyezése, a túlszabályozottságból fakadó adminisztrációs terhek csökkentése,
  • a diákok és a pedagógusok terheinek csökkentése, kötelező óraszámok normalizálása.

A két kezdeményező iskolához először a BP18 Egyesített Óvoda Pitypang Tagóvodájának 20 dolgozója csatlakozott. A tervek szerint ők szolidaritást vállalnak a munkabeszüntetésbe kezdő tanárokkal, így minden napra különböző akciókat terveznek, például kitűzők viselését, molinók gyártását.

„Csatlakozásunk magyarázata nagyon egyszerű: minden követelésükkel, gondolatukkal maximálisan egyetértünk!”

– írták.

Aztán 18-án pénteken ők is sztrájkolnak vagy polgári engedetlenségben vesznek részt. Az óvoda sztrájkbizottságának szóvivője lapunknak azt írta: összesen 25-en dolgoznak az óvodában, ebből egy kertész, karbantartó kolléga, egy szabadságon lévő pedagógiai asszisztens és a tagóvoda vezetője az, aki nem sztrájkolhat. „A 20 főből 10 alkalmazott a sztrájkban vesz részt (8 dajka, 2 pedagógiai asszisztens) 10 alkalmazott pedig a sztrájk mellett polgári engedetlenségben is (6 pedagógus, 4 pedagógiai asszisztens)”.

A hét tehát tiltakozó eseményekkel indul az oktatásban, de a folytatás is sűrű lesz. November 18. péntekre megint egységes országos pedagógussztrájkot hirdettek a szakszervezetek. Az előestéjén, csütörtök délután pedig több vidéki nagyvárosban egyszerre lesznek demonstrációk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük