Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több ezer kutya van veszélyben – országszerte segítenek hazajutni a petárdázástól elmenekült ebeknek


Több mint 150 Mol-kúton van lehetőség a kutyák azonosítócsipjének leolvasására, amivel segítik a szilveszteri petárdaszezonban elkóborolt négylábúak hazajutását. Az állatvédő szervezetek szerint az év utolsó napjaiban rendre ezres nagyságrendű kutya szökik el a számukra extrém zajterhelést jelentő robbanások miatt – közülük több százat sikerül biztonságba helyezni az ingyenes csipleolvasásnak köszönhetően.

Az ünnepre ugyanakkor árnyékot vet a szilveszteri tűzijátékok által keltett hanghatás, amely a kutyák érzékeny hallása és idegrendszere számára túlságosan erős ingert jelent, sok esetben menekülésre késztetve őket. A Mol a benzinkutak kutyabaráttá tétele mellett a legtöbb töltőállomást ingyenes csipleolvasókkal szerelte fel, a könnyen megközelíthető, az ünnepek alatt is nyitva tartó kutak személyzete minden évben elkóborolt kutyák százain segít – közölte a vállalat.

A HÁLÓZAT IMMÁR ORSZÁGSZERTE TÖBB MINT 150 EGYSÉGET SZÁMLÁL,

és minden bizonnyal nagy szükség lesz a mikrocsipeszközökre ez év december utolsó, valamint 2023 januárjának első napjaiban is.

Magyarországon 2013 óta kötelező minden, négy hónaposnál idősebb kutya mikrocsipes megjelölése. Bár a jogszabályi előírás ellenére a csipek használata még mindig nem teljes körű, a kutyák többsége átesik a jelölésen, amikor egy rizsszemméretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő csip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatot a gazdájával, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez arra van szükség, hogy a jó szándékú megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást, és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

Óvári András, a kutyamentésben együttműködő Vigyél Haza Alapítvány alapítója, civil állatvédő elmondta:

Nagyon fontos, hogy a gazdák időről időre ellenőrizzék, helyes adat szerepel-e a nyilvántartásban, hiszen egy esetleges lakcím- vagy telefonszám-változás meggátolhatja a kutyák és gazdáik egymásra találását, ha az adatokat nem frissítik.

Óvári András elmondta: évente több száz kiskedvenc talál vissza az otthonába az ünnepek alatt (akár éjszaka is) működő ingyenes leolvasásnak köszönhetően.

A csipolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a Mol-töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában is.

Az is több alkalommal előfordult már, hogy a Mol-töltőállomások munkatársai figyeltek fel a kutak környékén gazdátlanul bolyongó állatokra, és tették meg velük az első lépést a hazatalálás felé a csipleolvasó berendezés használatával. Ez mindig felejthetetlen pillanat a gazdáknak, de a szakértők szerint a kutyáknak is: házi kedvenceink számára az eltévedés erős érzelmi trauma, a gazda megtalálása viszont igazi boldogság.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük