Közzétette - Kategória - Egyéb, Tudta-e? Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágban

Tíz meglepő érdekesség a tojásról


A számos különlegességből kiválogattunk néhány igazán meghökkentő tényt:

1. A tyúk fajtájától függően évente 200-325 tojást tojik. Egy tojás „legyártására” 24-26 órára van szüksége.
2. Minél öregebb a tyúk, annál nagyobb a tojás. Az idősebb tyúk tojásainak héja vékonyabb.
3. A fészkelés ideje alatt a tyúk naponta 50-szer fordítja meg a tojást a fészekben.
4. A nyers tojásfehérjének csupán a felét hasznosíthatja a szervezet. Ezért jobb, ha a tojást hőkezelt formában fogyasztjuk.
5. A tojáshéjon egy vékony fehérjeréteg van, mely a mikroorganizmusokkal szemben védi a tojást. Ez a védőréteg a tojás megmosásakor tönkremegy, ezért a tojásokat csak közvetlenül felhasználásuk előtt mossa meg. Az USA-ban például nem törődnek ezzel és a boltokba csak alaposan mosott tojások kerülnek. Ezért kizárólag hűtőben tárolhatók, míg Európában a tojások gond nélkül kibírják a 15 Celsius fok hőmérsékletet is, ha nem süt rájuk a nap.
6. Egy tojáshéjon több mint 17 ezer pórus van. A pórusokon keresztül felszívódnak a szagok, ezért előfordulhat, hogy ha aromás élelmiszerek közelében vannak a hűtőben, a keménytojásnak, vagy rántottának banán- vagy sajtíze lesz.
7. Miért tojnak bizonyos fajta tyúkok kék, zöld, barna vagy piros tojásokat? Ez a protoporfirin IX festékanyagnak köszönhető, mely a tojáshéj piros, barna színárnyalatáért és nagyobb szilárdságáért felelős. A biliverdin IX viszont kékre és zöldre festi a tojáshéjat és védi a tojást a szabad gyökökkel szemben. Ezeket a festékanyagokat a méhfal mirigyei termelik és védik a tojást az ultraibolya sugarakkal szemben.
8. A világ legnagyobb tojástermelő országa Kína. Évente több mint 466 milliárd tojást termel.
9. Az egyik legrégibb földgömb valószínűleg 1504-ből származik, mely egy strucctojás két felének összeillesztésével készült.
10. A világ legnagyobb tojásrántottáját Maurítiuson több mint 20 szakács készítette el 35 ezer tojásból, 430 kg vajból, 246 liter tejből, 10 kg sóból és 2 kg darált borsból. A 2466 kg súlyú rántottával csaknem nyolcezer ember lakott jól.

A tojás a legfenntarthatóbban termelt legolcsóbb fehérjeforrás – legutóbb a washingtoni székhelyű kutatószervezet, a World Resource Institute sorolta be a legfenntarthatóbb fehérjeforrások közé. Ezért és az ára miatt is sokan a jövő élelmiszerének tartják világviszonylatban. Tudományosan bizonyított jótékony hatásai közés sorolják például, hogy a tojásban lévő kolin nagy szerepet játszik a magzat agyának fejlődésében, illetve azt is, hogy a biológiai értéke egyenlő, illetve alig marad el az anyatejétől.

Tojásrekordok

A fürjtojás hossza kb. 3 cm, a strucctojásé 15 cm.

A legkisebb tojás a kolibritojás, de a világ legkisebb tojását egy holland kanári tojta: hossza 7 mm és súlya csak 0,027 g volt.

A legnagyobb tojás a strucctojás, de testéhez viszonyítva a legnagyobb tojás az új-zélandi kivi nevű madáré. A strucctojás a strucc testsúlyának csupán 2 százalékát képezi, kicsinye az anya súlyának 5 százalékát. A kivi tojása a nőstény testsúlyának 20 százaléká teszi ki.

A legsúlyosabb tyúktojás 454 gramm volt. 1956-ban az amerikai New Jersey-ben tojta egy tyúk — dupla sárgája és két rétegű tojáshéja volt.

A világ legnagyobb tojása, melyet Guiness-rekordként is nyilvántartanak, egy svéd farmról származik, 2008 májusában rakta egy strucc. Súlya 2,589 kg volt. Ám nagyon régen ennél is volt nagyobb: a már kihalt Vuron (Aepyornis maximus) tojásainak hossza 33 centiméter, térfogatuk 8,5 liter volt, mely 7 strucctojásnak vagy 183 tyúktojásnak, illetve 12 ezer kolibritojásnak felel meg.

A legnagyobb átmérőjű tyúktojás mintegy 23 centiméteres volt és 2010-ben egy Harriet nevű brit tyúk tojta.