Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tíz magyarból csak három jön ki kényelmesen a fizetéséből egy felmérés szerint


A Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatása a magyarok 2024-es terveit és várakozásait vizsgálta.

Fotó: Shutterstock

A felmérés eredményeiből az derül ki, hogy a megkérdezettek 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amikhez pénz kell. Akik már konkrét összegben gondolkodnak, azok ideálisan mintegy másfél milliót szeretnének költeni, de reálisan 600 ezer forinttal számolnak, és csak egyötödüknek van olyan terve, ami 5 millió forint feletti összeget igényelne. Céljaikat már meglévő megtakarításból (34 százalék), az idei év folyamán megtakarítandó pénzből (38 százalék), illetve havi jövedelmükből (63b százalék) fedeznék, hitelt pedig 13 százalékuk venne fel – írja a Bank360.hu.

Tízből hárman állítják, hogy jelenleg kényelmesen kijönnek a jövedelmükből, a válaszadók 72 százalékának pedig hiányos a családi kasszája, ám tízről hat százalékra csökkent azok aránya, akik szerint arra sem elég a jövedelmük, hogy az alapvető dolgokat megvásárolják. Havi szinten 200 ezer forint hiányzik a háztartások kasszájából. A magyarok kilenc százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. A legkedveltebb hiteltípus továbbra is a személyi kölcsön. Akik elképzelhetőnek tartják a nem lakáscélú hitelfelvételt, azok átlagosan 1,3 millió forintot vennének fel. A következő három hónap leggyakoribb hitelcéljai a lakásvásárlás (32 százalék) és a lakásfelújítás (30 százalék).

A legtöbben utazásra, nyaralásra adnának ki pénzt (47 százalék). Idén a lakásfelújítás, átalakítás költségeivel a háztartások 38 százaléka számol, valamint háztartási gépre vagy bútorvásárlásra tervez kiadni (31 százalék). A háztartások negyede a magánegészségügyi ellátás fedezésére fordít majd anyagi forrást, ötödük pedig adósságcsökkentésre.

A lakosság negyede már kigondolta, hogyan szeretné elérni, valamint miből finanszírozná idei terveit. Általában lépésről-lépésre valósítják meg célkitűzéseiket: 72 százalékuk fontossági sorrendet állít fel tervei között – ugyanennyien vannak, akik alaposan utánajárnak a lehetséges megoldásoknak. A finanszírozási forrás átgondolása (70 százalék) mellett 61 százalékuk nyitja ki otthon a kockás füzetet vagy az excell táblázatot, hogy konkrét költségvetést készítsen. A magyarok 38 százaléka úgy érzi, tervezéssel kézben tartja életét..

A Cofidis Hitel Monitor felmérés eredményei szerint idén a magyarok többségének az élet négy területén vannak célkitűzései. A háztartások több mint fele (56 százalék) az anyagiak kapcsán szeretne fejlődést elérni. Ez a törekvés még hatványozottan jelenik meg a Z generáció, azaz a 18-29 éves korosztály esetében, hiszen kétharmaduk vágyik előrelépésre pénzügyeiben. A lakosság 2024-es tervei között csak a második helyre kerültek az általában listavezetőnek számító, életmóddal és egészségmegőrzéssel kapcsolatos célok (54 százalék), a dobogó harmadik fokán pedig a kikapcsolódás, utazás szerepel (47 százalék), míg 44 százalékuk az időbeosztásán változtatna.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük