Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Titkosszolgálati módszert is bevethet a Gazdasági Versenyhivatal – Jövőre már lehallgatásokat is végezhet


Képünk illusztráció Fotó: b1.blog.hu

Módosult a versenytörvény, így a GVH 2021 januárjától rejtetten készült kép- és hangfelvételeket is felhasználhat egy-egy jogsértés bizonyítására.

Egy másik változás, hogy egy kúriai ítélet értelmében egy büntetőeljárás során szerzett titokban tartott lehallgatási anyag a közigazgatási eljárásban is felhasználható, de a tisztességes eljárás szabályainak ekkor is érvényesülnie kell. A változások célja a piaci versenyt korlátozó megállapodások felderítése.

Az új szabályozásra elsősorban azért volt szükség, mert a digitális korban a versenyhatóság a helyszíni vizsgálat során birtokába juthat jogsértést alátámasztó bizonyítékoknak, amelyeket eddig nem lehetett felhasználni. Egy uniós irányelv célkitűzése egyértelművé tette, hogy Európa-szerte lehetővé kell tenni a rejtetten készült felvételek versenyfelügyeleti eljárásban való felhasználását.

Jelentős újdonságról van szó, hiszen mindig is vitatott volt, hogy a jogszabályok megkerülésével készített felvételeknek – például a beszélgetést folytató felek beleegyezése nélkül készített hanganyagnak – mi a státusza és arra lehet-e bizonyítékként hivatkozni közigazgatási eljárásban. Az új szabályozás tisztázza ezt a helyzetet, azonban egy korlátot beiktat: a rejtett felvétel csak akkor használható fel bizonyítékként, ha nem az a jogsértés egyedüli bizonyítéka”

– összegezte a változás lényegét dr. Miks Anna, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetője.

/media1.hu/