Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

KSH: Nem csak a bérezés, de a magyarok foglalkoztatása is rekordokat dönt Magyarországon


Idén nyáron először fordult elő, hogy egymást követő két hónapban, júniusban és júliusban is 4,7 millió fő fölött alakult a foglalkoztatottak száma. A háromhavi adatok éves összevetése szerint az elsődleges munkaerőpiacon közel 57 ezerrel dolgoznak többen. A 2010-ben mindössze 56 százalékos foglalkoztatási ráta tartósan 74 százaléknál magasabban alakul – írja közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Központi Statisztikai Hivatal friss foglalkoztatási statisztikáit kommentálva.

Fotó: hirklikk.hu

A legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében 88,4 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta. Több mint tizenhárom százalékkal vannak kevesebben a közfoglalkoztatottak, mintegy 76 ezres létszámukat még alacsonyabbra szoríthatja a versenyszférába való átlépésüket támogató, augusztusban újraindított program.

A MUNKANÉLKÜLISÉGI RÁTA HOZZÁVETŐLEG HARMADA A 2010-ES HAZAI MUTATÓNAK, ÉS NAGYJÁBÓL FELE A JELENLEGI UNIÓS ÁTLAGNAK.

A fiataloké tíz százalék alá csökkent, szintén harmada az előző évtized elején mértnek. A javuláshoz minden bizonnyal a 25 év alattiak idén bevezetett szja-mentessége is hozzájárult.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára hangsúlyozta:
A kormány a magyar emberekkel közösen elért eredményekre építve folytatja a munkaalapú gazdaság politikáját.”

Így folytatta: „A foglalkoztatás a nemzetközi válságjelenségek közepette csúcsra jár Magyarországon, több mutatóban is a rendszerváltás óta mért legkedvezőbb adatokkal büszkélkedhetünk. A Vállalkozások regionális munkaerő támogatása augusztus közepétől ismét a bérköltségek részleges állami átvállalásával ösztönzi akár tízezer vidéki álláskereső elhelyezkedését.”

Kiszámolták. Ennyi az átlagkereset Magyarországon

Gyorsult a bérdinamika júniusban, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 347 200 forint volt – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

Júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 503 500 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 347 200 forint volt. Míg a bruttó átlagkereset 15,4 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 16,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Határozottan gyorsult a bérdinamika júniusban, a bruttó keresetek a májusi 14,3 százalékos emelkedés után ezúttal 16 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A reálkereset 3,3 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 11,7 százalékos növekedése mellett. A bruttó kereset mediánértéke 403 000 forintot ért el, amely 15,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az év első hét hónapjában

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 505 300, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 516 400 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 336 000, a kedvezményeket is figyelembe véve 348 000 forintot tett ki.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 18, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 18,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A kiemelkedő növekedést elsősorban a honvédelmi és a rendvédelemi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatásának februári kifizetése (ún. fegyverpénz), az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése magyarázzák.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenységet végző ágban volt a legmagasabb (862 900 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (313 900 forint).

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 554 700, a nők esetében 456 100 forint volt, ez a férfiaknál 18,8, a nőknél 16,6 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 456 000 forintra becsülhető, 14,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.