Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák, Életmód és Egészség tippek

Tévhitek a koronavírusról: időpocsékolás, ha így akar védekezni

Fotó: NOEL CELIS / AFP

Amióta a koronavírus-járvány hazánkban is felütötte a fejét, számos praktikát lehet arról olvasni, hogyan kerülhetjük el nagy eséllyel a koronavírust. A szakemberek szerint ezeknek egy része teljesen felesleges, ami azonban nagyon fontos: az a maszkhasználat, az alapos kézmosás és/vagy kézfertőtlenítés és a távolságtartás.

A Szeretlekmagyarország a Rachel Graham, a University of North Carolina professzora Business Insider adott interjújából szemezgetett. A beszélgetés során a szakember elmondta, melyek azok a rituálék, amelyek teljesen feleslegesek, így csupán időpocsékolás, ha ezt tesszük.

1. Mem kell kesztyűt viselni a boltban.

A hivatalos tájékoztatók szerint élettelen felületeken viszonylag nehezen terjed a vírus. Jobban tesszük, ha a hamis biztonságérzetet adó kesztyű helyett inkább hazaérve alaposan fertőtlenítjük a kezünket.

2. A csomagolt ételek sem fertőznek, nem kell fertőtleníteni azokat.

A WHO egyik vezetője, Michael Ryan szerint a vírus ugyanis nagyon nehezen marad meg az emberi testen kívül, így a csomagolásokon sem.

3. Nem kell hosszú karantén a könyvtári könyveknek.

Egy tanulmány szerint a papírjellegű anyagokon legfeljebb három órán át marad meg a vírus, mások szerint ez 3 nap is lehet. 3 napon túl azonban már a keményebb vagy műanyag borítású felület sem tartja meg a vírust, tehát ennél hosszabb ideig nem kell várnunk az olvasással.

4. Nyugodtan hívd ki a szerelőt….

… természetesen a járványügyi szabályok betartásával.

5. Ne zárd le a medencédet, mehetsz uszodába is

Bár voltak bizonytalanságok, mára bebizonyosodott, hogy a koronavírus nem terjed a vízben. Az uszoda klóros vízében pláne nem. Arra azonban figyelni kell, hogy ha kijövünk a vízből, tartsuk a távolságot és a járványügyi szabályoknak megfelelően viselkedjünk.

/www.life.hu/