Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Tévhitek a koronavírusról: 7 mód, ahogyan biztos, hogy nem terjed


A különböző felületek

Bár nem érdemes végignyalni a négyeshatost, azt azért muszáj leszögezni: a kutatók még mindig vitatják, hogy a koronavírus mennyi ideig éli túl a különböző anyagú felületeken. Alapvetően elmondható, hogy a legtöbbön néhány órán túl nem igazán fertőzőképes már a kórokozó.

Persze ez nem vonatkozik azokra a felületekre, amelyekhez nagyon sokan férnek hozzá, hiszen itt statisztikailag megnő az esélye annak, hogy fertőzött ember tapogatja meg előttünk. Ettől függetlenül az otthoni asztalt például nem kell minden nap háromszor fertőtleníteni.

Élelmiszer

A járvány elején mindenki attól rettegett, hogy a rendelt kajája lesz koronavírusos, vagy attól, hogy ha nem hipózza a tojást, biztos, hogy megbetegszik. Aztán szakértők elkezdtek foglalkozni a témával, és megnyugtattak mindenkit.

Elenyésző az esélye annak, hogy valaki bármilyen élelmiszeren keresztül kapja el a koronavírust.

Az egyetlen módja, hogy veszélybe kerülj ilyen téren, az az, ha valaki fertőzött, és leköhögi a rendelt ételedet – de még ilyenkor is számít az élelmiszer hőmérséklete, és az, hogy mennyi idő elteltével jut el hozzád.

Nem segít, ha nem veszel levegőt

Ember legyen a talpán, aki nem próbálta még azt ki, hogy úgy menjen el egy köhögő ember mellett, hogy visszatartja a lélegzetét. Rossz hírünk van azonban: ez nagyjából semmit nem segít. Szakértők szerint azért is hülyeség, mert a szemen keresztül ilyenkor könnyen bejuthat a vírus a szervezetbe.

Rovarokon keresztül sem terjed

Egy ideig sokan azt hitték, hogy például szúnyogcsípéssel elkapható a koronavírus, az igazság azonban az, hogy a szúnyogokra (és egyéb más rovarokra) sem veszélyes a vírus. Ez pedig azt jelenti, hogy továbbadni sem tudják nekünk. Ugyanez a helyzet a pókokkal is.

Bármilyen meglepő, nem az 5G aktiválja a vírust

Ez már tényleg az elborultabb összeesküvés-elméletek közé tartozik, de sajnos nagyon terjed. Valahogy még egy tudományos tanulmány is átsiklott a rostán róla. Pedig az 5G-sugárzásnak az égvilágon semmi köze nincs a koronavírushoz, és több, mint valószínű, hogy egyáltalán nem is káros.

Az meg aztán tényleg légből kapott ostobaság, hogy az 5G rezgése aktiválja a vírust, a vakcinában pedig olyan mikrochipek lesznek, amelyekkel nyomon követhetnek minket.

(Egyébként sem kell senkinek ilyesmivel bíbelődni, arra ott a telefonunk, amit saját önszántunkból cipelünk magunkkal.)

A posta sem veszélyes

Habár már bárhol lehet érintésmentesen rendelni, azért nagyon kevés az esélye annak, hogy bármilyen csomaggal vagy levéllel koronavírus kerül hozzánk. Általában ezt az biztosítja, hogy a küldemények a legkülönbözőbb hőmérsékleti extrémeknek vannak kitéve, amíg elérnek hozzánk, ezt pedig még a vírus sem képes túlélni.

Cipőkön nem jut be a lakásba

A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet szerint extrém kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus cipőre ragadva terjedhet. Két esetben lehet mégis hasznos, ha leveteted mindenkivel a cipőjét, amikor bejön a házba: az egyik az, ha csúszó-mászó gyerek van a háztartásban, a másik pedig az, ha nagyon súlyos immunelnyomott emberrel élsz együtt. Minden más esetben teljesen felesleges azon izgulni, hogy mit kapsz el a cipőtalpaddal.