Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna

Telefonos csalók vadásznak a magyarok pénzére: tűzifa-hirdetéssel álcázott csalásra figyelmeztet a Nébih

A csaló adatait a vásrálók biztonsága érdekében Nébih közétette. Állampolgári bejelentés alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) leleplezte azt a hamis tűzifaárust, aki a tűzifa árát előre elkérte, majd igyekezett nyomtalanul eltűnni.

Fotó: pixabay.com

A Nébih a csaló adatait – a vásárlók biztonsága érdekében – közzétette: Csaba Fischer tűzifaárusítási tevékenységét a Facebookon hirdette. A „kereskedő” elsősorban Kecskemét és Debrecen körzetében hirdette tevékenységét, de egyes hirdetései országos kiszállítási lehetőséget is tartalmaztak. A hirdetésekben szokás szerint jó minőségű, száraz, tavalyi kitermelésű tűzifát ajánlott és a piaci árnál olcsóbban.

A lakossági bejelentést követően a Nébih erdészeti felügyelője telefonos próbavásárlást kezdeményezett. A megadott telefonszámon Kiss Ritaként mutatkozott be egy női hang és a „főnöke” nevében vette fel a rendelést. Közölte, hogy kizárólag előre utalás esetén ígért 1-2 napon belüli kiszállítást, valamint hangsúlyozta, hogy nagy mennyiségeket forgalmaznak, ezért 8-10 köbméteres, lakossági megrendelés esetén mindig a teljes összeg előre utalását kérik.

Elmondta, hogy az átutalt összeg megérkezését azonnal visszaigazolják, és utána hamarosan indítják a szállítmányt. A rendelés véglegesítését követően a számlaszám sms-ben érkezett meg, erre kellett volna utalni a vételárat, ám ezt követően többé nem lehetett elérni a hirdetőt.

A hatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a +36-30/111-9385 telefonszámon, a 11773315-02161747 számlaszám megadásával csalók hirdetnek akciós tűzifát, ezt a szolgáltatást semmiképpen ne vegyék igénybe.

A Nébih a próbavásárlások során birtokába jutott adatok és információk alapján a szükséges intézkedéseket megteszi. Ugyanakkor nyomatékosítja, hogy a tűzifavásárlás során soha senki ne utaljon előre, amíg a kereskedő elérhetőségéről, megbízhatóságáról minden kétséget kizáróan meg nem győzödik.