Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Beregi sziréna, Csaroda, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Tarpa, Vezér cikkek

Támogatásban részesültek a vásárosnaményi, tarpai és csarodai tűzoltók


Vásárosnamény Önkéntes tűzoltóság

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati feltételeinek négyszázkilencvenkét önkéntes tűzoltó egyesület felelt meg, összesen háromszázkilencven millió forint értékben nyújtottak be pályázatot, amelynek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak. Idén másfél hónappal korábban és ötvennéggyel több önkéntes tűzoltó egyesület kap támogatást, ráadásul az eddiginél rugalmasabb elszámolási feltételek mellett, mint az elmúlt évben.
2016-ban százmillió forinttal több, immáron kereken hatszáz millió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A hatszázmillió forintból százmilliót az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó félmilliárd forint háromféle módon kerül a tűzoltó egyesületekhez: egyrészt az önállóan beavatkozó egyesületek juthatnak állami támogatáshoz, háromszázötvenhat millió forint értékben a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhatnak, harmadrészt tűzoltógépjárművek átadására ad lehetőséget ez a keret.

Mindeközben folyamatosan nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma is: amíg 2015-ben huszonnégy, addig 2016-ban már harmincnégy önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével, a tervek szerint év végére további tizenkét egyesület kerül ebbe a körbe. Tovább nőtt a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek száma is, idén több mint 90 százalékuk nyújtott be támogatási pályázatot, összesen háromszázkilencven millió forintnyi támogatási igény érkezett.

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő négyszázkilencvenkét egyesület működési költségekre, tűzoltógépjármű és -technika javítására, felülvizsgálatokra, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésére, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát.

A bíráló bizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így idén működési költségre csaknem ötvenmillió, szertárépítésre és -felújítása pedig több mint harmincegy millió forint támogatást kapnak az egyesületek. Tizennégy egyesület számára tűzoltógépjármű és -technikajavítást, illetve felülvizsgálatot végez el a BM HEROS Zrt. A pályázók kétszáznegyvennyolc millió forintért vehetnek át védő- és tűzoltó technikai eszközöket. A pályázatnak köszönhetően hétszázhetvenkét tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára lesz lehetősége az önkéntes tűzoltóknak és százharminc önkéntes gépjárművezető tehet pályaalkalmassági vizsgát, amellyel megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére is jogosultságot szereznek. Nyolc önállóan beavatkozó egyesület gépjárművezetője mindezeken felül vezetéstechnikai képzésen is részt vehet. Hatvanhárom egyesület összesen hatvankét darab kézi és nyolc darab mobil EDR-rádiót, valamint kettő tartozékot kap majd.

Támogatásban részesültek a vásárosnaményi, tarpai és csarodai tűzoltók (1) Támogatásban részesültek a vásárosnaményi, tarpai és csarodai tűzoltók (2) Támogatásban részesültek a vásárosnaményi, tarpai és csarodai tűzoltók (3)

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük