Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Szuperolcsó életmentő gyógyszer érhető el Magyarországon

Bár Magyarországon lassan az 1 millióhoz közelít a cukorbeteg száma, közül csak mintegy 4 százaléknyian vannak azok, akik az úgynevezett I-es típustól szenvednek. Ez több mint 30 ezer személyt jelent, akiknek életmenő gyógyszer az inzulin. Az az orvosság, ami az OECD országok közül majdnem Magyarországon a legolcsóbb. Persze, máshol nem ilyen szerencsések az ember, van ahol 16-szor többe kerül az életmentő gyógyszer.

Megannyi olyan ország van a világban, ahol az elmúlt években brutálisan megdrágult az inzulin ára. De a mi a helyzet Magyarországgal? Itthon ebből mit lehet érezni? A RAND friss kutatása erre is választ ad. A vállalat legújabb statisztikái szerint az látszik, hogy a világ inzulinpiacán igencsak nagy a felfordulás, és bár az USA-ban mindig is drágább volt a gyógyszer, mint más országokban 2018-ra a különbség olykor 5, de van hogy 10-szeresére duzzadt az Egyesült Államok és más nemzetek között.

Elég csak annyit mondanunk, hogy az OECD országokban USA nélkül átlagosan 8,81 dollárba kerül egy normál egységnyi inzulin gyógyszer, ami jelenlegi középárfolyamon forintosítva 2 722 forintnak megfelelő összeg. Ehhez képest az USA-ban átlagosan 98,7 dollárt kell fizetni a gyógyszerért, ami forintosítva 30 498 forint.

Ahogy a grafikonon látszik, ehhez képest a vizsgált országok közül Magyarországon kerül második legkevesebbe egy normál egységnyi inzulingyógyszer,

átlagosan 6,1 dollárba, azaz átszámítva mintegy 1 885 forintba.
Ennél kevesebbet csak Törökországban kell fizetni az inzulinért, ott 2,64 dollárba, azaz körülbelül 816 forintba kerülnek az inzulingyógyszerek. Hazánk közvetlen szomszédjai közül egyébként sehol nem megy 10 dollár felé az ár, Ausztriában 7,9, Szlovákiában 6,91, míg Szlovéniában 7,43 dollárba kerülnek átlagosan az inzulingyógyszerek.

Európában egyébként rendkívül ritka, hogy 10 dollár, azaz 3 090 forint fölé szökjön egy normál egységnyi inzulingyógyszer ára, ilyet csak Olaszországban, Luxembourgban, illetve Svájcban mért a kutatás, 2018-as adatok alapján. A bődületesen magas amerikai árakat tehát semmi sem közelíti meg errefele, igaz máshol sem nagyon. Az USA utáni legdrágább ország Chile volt, 21,48 dolláros árra, amit Mexikó követett 16, 48, majd Japán 14,4 dolláros árral.

Inzulinos kezelés
Magyarországon a legfrissebb adatok szerint csaknem 800 ezer cukorbeteg is élhet, akiknek nagy része kettes típusú diabéteszben szenved. Az adatok szerint a sokaság 4 százaléka ugyanakkor I-es típusú cukorbetegségben szenved – derült ki a CEOSZ által közreadott 2019-es adatokból. Nekik pedig elkerülhetetlen az inzulin adagolása. Ez összesen csaknem

32 000 embert jelent.
Legalább ennyi embernek kell tehát élete végig inzulinpótlást alkalmaznia, azaz megvennie az átlagosan 1 885 forintba kerül életmentő gyógyszert. Csak összehasonlításképpen az USA-ban csaknem 7 millió ilyen típusú cukorbeteg van, és ott több mint 30 ezer forintba kerül a gyógyszer, sokszorosába mint bármelyik másik európai országéban, köztük beleértve Magyarországot is. Szakértők szerint az Egyesült Államokban azért ennyire drága a gyógyszer, mert a gyártók szabadon dönthetnek az árakról felső határ nélkül, valamint nincs igazi verseny ott az inzulinpiacon./www.penzcentrum.hu/