Élélmiszer-biztonsági szakértők szerint egyes jégkásák bizony nem alkalmasak hét év alatti gyermekek számára.
Ilyenkor nyáron, a nagy melegben mindenkinek jól esik egy kis jeges ital, és kézenfekvő megoldás lehet a jégkása. A különböző ízek és színek miatt a gyerekek is nagyon örülnek neki, azonban a szülőknek nem árt erre fokozottan odafigyelni. 7 év alatti gyermekek számára ugyanis nem alkalmas a fogyasztása, és nem amiatt, hogy nagyon hideg. A brit élelmiszer-biztonsági ügynökség például sürgős figyelmeztetést adott ki a szülőknek a jégkása kockázatairól. A testület szerint az ilyen italok gyakran glicerint tartalmaznak, ezért nem alkalmasak 7 év alatti gyermekek számára. Az ügynökség azt javasolta, hogy a szülők legyenek tisztában a glicerin hosszú távú fogyasztásának kockázataival kisgyermekek esetében.
Mi az a glicerin?
A glicerin, egy természetesen előforduló cukoralkohol, színtelen, szagtalan és édes ízű folyadék, amit számos iparágban édesítőszerként használnak. Az élénk színű jégkásában néha a cukor helyettesítőként használják, hogy megakadályozzák a folyadék teljes megfagyását. Bár ez az anyag más élelmiszerekben is megtalálható, általában sokkal kisebb mennyiségben. Az élelemiszeripari szabályok szerint a vállalkozásoknak minimális mennyiségű glicerint szabad hozzáadniuk a jégkásához. Magas mennyiségben fogyasztva azonban a glicerin nagyon alacsony vércukorszintet és eszméletvesztést okozhat kisgyermekeknél. Az ügynökség azt javasolja, hogy a 7 év alatti gyermekek ne fogyasszanak glicerint tartalmazó jégkásás italokat. Arról, hogy az aktuális jégkása tartalmaz-e glicerint, érdemes tájékozódni az üzletekben, büfékben. Reméljük, tudják mit árulnak.
Tényleg használják?
Érdemes megjegyezni, hogy a glicerin Európában engedélyezett adalékanyag, és a jégkása-gyártók már évek óta használják a cukor helyettesítésére, hogy megakadályozzák a termék fagyását. Bár ijesztőnek hangzik, de az Archives of Disease in Childhood folyóiratban megjelent tanulmány 21 olyan esetet vizsgált, amikben gyermekek a glikolt (fagyásgátló folyadék) tartalmazó italok fogyasztása után rövid időn belül súlyos egészségügyi problémákkal küzdöttek. A kutatás szerint több gyerek is rosszul lett, többek között csökkent tudatállapot, hirtelen vércukorszint-csökkenés és sav felhalmozódás jelentkezett a vérben, ami mérgezéshez vagy anyagcsere-zavarhoz hasonló állapot.
A tanulmány részletesen leírja, hogy a vizsgált 21 gyermeknél kezdetben hipoglikémiát, más néven alacsony vércukorszintet diagnosztizáltak. Az alanyok életkora 2 és 7 év között volt. A tanulmány szerint a 21 gyermek közül 14-en egy órán belül rosszul lettek a jégkása megivása után, 16-an pedig hirtelen eszméletvesztést szenvedtek. Az gyerekek gyorsan jobban lettek az elsősegélynyújtás és a vércukorszint stabilizálása után.
Forrás: Mirror