Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szinte éhbérért robotolnak a magyarok ezekben a vármegyékben – Listán a legkevesebbet és legtöbbet kereső állások


A statisztikai hivatal mélyebb adatokat is közölt a hazai bérekről: nem csak megyénként, de ezen belül nemzetgazdasági áganként is megismerhetőek a kereseti adatok.

A legmagasabb budapesti és a legalacsonyabb szabolcsi nettó átlagfizetések között nagyjából 200 ezer forint a különbség. De a legjobban és a legrosszabbul kereső nemzetgazdasági ágak között majdnem tízszeres a bérkülönbség, több megyében pedig a legjobban fizetettek kb. a fővárosi átlagbért keresik meg. A legrosszabbul fizetettek között túlnyomó többségben van a huménegészégügy, szociális ellátás nemzetkazdasági ág, de az oktatásban dolgozók is vannak az egyes megyék legkevesebbet keresői között – írja a pénzcentrum.hu

A legrosszabbul kereső 3 megyében a nettó átlagfizetés nem érte el a 300 ezer forintot havonta a tavalyi évben. Szabolcs megyében ez nettó 271 320 forint volt, Békésben 285 861, illetve Nógrádban 292 064 forint. Szabolcsban majdnem 109 ezer forinttal keresnek kevesebbet az emberek, mint az országos átlag, Budapesthez képest pedig 192 ezer forint a különbség havonta.

A megyei topkeresők közül a legkevesebbet Szabolcsban vitték haza a feldolgozóiparban tevékenykedők, nettó 461 395 forintot – azaz ők kb. a budapesti átlaggal lettek elsők. A legjobban fizetett dolgozók az országban:

Túlnyomó többségben a humánegészségügyben, szociális ellátásban dolgozók vitték haza a legkevesebb pénzt az egyes megyékben.

Borsodban is ez az ágazat keresett a legrosszabbul, nettó 106 890 forintot. De nem sokkal jobb a helyzet Szabolcsban sem, ugyanebben a nemzetgazdasági ágban ott 106 899 forint a nettó átlagbér.

További részletek a Penzcentrum.hu cikkében olvashatóak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük