Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szijjártó Péter Moszkvába telefonált: felgyorsítják Paks 2 építését az oroszok


A külügyminiszter Facebook oldalán örömtelinek nevezte, hogy az orosz kormány is kiemelt fontosságot tulajdonít a paksi fejlesztésnek.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A New Yorkban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Alekszander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével.

„Mindenekelőtt a paksi atomerőmű-beruházás állását tekintettük át. A mostani energia-válsághelyzet nyomán világossá vált, hogy azok az országok vannak igazán biztonságban, melyek képesek az igényelt energiamennyiségüket nagyrészt saját maguk előállítani” – írta bejegyzésében Szijjártó Péter.

Hozzátette: ezért hazánk számára kulcsfontosságú az új atomerőművi blokkok gyors megépítése. Beszámolója szerint

Alekszander Novakkal megállapodtak abban, hogy ahol csak lehet, gyorsítják a beruházást.
„Emiatt természetesen nem fogunk támogatni egyetlen olyan brüsszeli javaslatot sem, amely akár egy kicsit is nehezítené vagy netán ellehetetlenítené a magyar-orosz nukleáris együttműködést” – közölte.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy áttekintették a földgázszállítás helyzetét. A jelenleg egyetlen 100 százalékon működő kelet-nyugat irányú vezetéknek, a Török Áramlatnak, valamint a hosszú távú szerződésünknek köszönhetően Magyarország földgázellátása folyamatos és zavartalan, naponta több mint 12 millió köbméternyi földgáz kerül leszállításra – írta Szijjártó Péter.

Nyitókép: Paks2.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük