Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szijjártó Péter: A magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot


„A magyar kormány egyik kötelessége megvédeni Magyarországot, a magyar emberek biztonságát, ezt jelenleg meg tudjuk oldani a magyar honvédséggel. (…) Ezt az álláspontot fogjuk képviselni. Ha lesznek javaslatok a keleti, délkeleti szárny megerősítésére, azok megvitatására készen állunk” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a csütörtöki NATO-csúcs előtt.

Képünk illusztráció
Fotó: Kkm

A NATO főtitkára szerdán jelentette be, hogy Bulgáriában, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában is új hadtesteket állítanának fel, erről a mostani csúcson kell döntést hozni.

Szijjártó szerint a NATO jelenlegi hivatalos álláspontja a háborúról egybevág a magyar érdekkel. „A NATO világossá tette, hogy nem részese ennek a konfliktusnak, és mindent meg is kell tenni annak érdekében, hogy ez így maradjon. A NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket, és mindent meg is kell tenni annak érdekében, hogy ez így maradjon.”

Szijjártó szerint elemi érdek, hogy a háború ne terjedjen át Ukrajnából más országra, ezért a mostani NATO-álláspontot kell érvényben hagyni. „Ez a magyar nemzetbiztonsági érdek.”

Veszélyes javaslatnak nevezte a légtérzárról szóló ötletet, ami légi háborúhoz vezetne Oroszország és a NATO közt.