Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Szijjártó bejelentette: Jövőre kezdődik Paks 2 építése, 2030-ra ígéri az új blokk üzembe helyezését


A jelenlegi energiaellátási helyzet megnöveli a paksi beruházás jelentőségét, és ezért a projekt radikális felgyorsítására van szükség, hogy 2030-ra üzembe helyezhető legyen a létesítmény – jelezte ma reggel a parlament Gazdasági Bizottsága előtti meghallgatásán Szijjártó Péter. Az ülés végén 10 igen és 2 nem szavazattal alkalmasnak tartotta a bizottság a miniszterjelöltet a miniszteri posztra.

A külgazdasági és külügyminiszter-jelölt a Facebook élőben közvetített eseményen utalt rá, hogy ezért is kerülnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium hatáskörébe az új reaktorok megépítésével kapcsolatos feladatok és amint tegnap már beszámolt róla, a KKM csapatát erősíti Süli János, a paksi bővítésért eddig felelős tárca nélküli miniszter is.

A meghallgatáson Szijjártó az energiaellátás biztonságáról elmondta, hogy már a háború előtti hónapokban is komoly ellátási válsághelyzetek alakultak ki Európában. “Komoly beruházásokat hajtottunk végre az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy egy diverzifikált energiaellátási rendszerünk legyen. Megvannak a hosszú távú szerződéseink és terveink arra nézve, hogyan haladunk tovább az önellátás irányában.”

Később a miniszter egy másik parlamenti bizottsági meghallgatáson azt is mondta: az önellátásunk fontos eleme Paks 2, ezért

A JÖVŐ ÉV ELEJÉN LE KELL TENNI A BETONT, HOGY TARTSUK A PROJEKT ÜTEMÉT. A CÉL UGYANIS AZ, HOGY 2030-RA ÜZEMBE HELYEZHETŐ LEGYEN AZ ERŐMŰ.

A paksi projekt felgyorsításával kapcsolatos üzenet azért is fontos, mert az Országos Atomenergia Hivatal tavaly az utolsó pillanatban hiánypótlást rendelt el az oroszok által beadott dokumentáció kapcsán, és tegnapi posztjában az egyik fényéképen feltűnt Kádár Andrea, az OAH új elnöke is. Vele a Portfolio a hiánypótlás hátteréről akkoriban exkluzív interjút is készített, majd rá néhány napra kiderült, hogy az OAH kiadta 5,5 méteres átlag mélységig a gödörásási engedélyt.