Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szigorodnak és sokasodnak az óvintézkedések Magyarországon


Egymást érik az újabb óvintézkedések itthon: holnaptól például már a MÁV és a Volán járatairól is leszállíthatják azokat, akik nem viselnek maszkot. Októbertől minden iskolában mérni kell a gyerekek testhőmérsékletét belépés előtt, és idén mindenkinek, aki kéri, ingyenes az influenza elleni védőoltás. Hamarosan hatósági ára lesz a koronavírustesztnek: hogy mekkora ez az összeg, arról szerdán dönt a kormány. A kórházak is felkészültek, az egészségügyi intézményekben és az időotthonokban is tilos a látogatás már múlt hét óta.

A Budapesti Kölekedési Központ múlt hét csütörtökön szigorított, ellenőrök és rendészek is figyelik a maszkviselést. Akár nyolcezer forintos bírságot is kiszabhatnak, ami késedelem esetén 16 ezer forintra nő.

Keddtől a MÁV és a Volán is szigorít. A szabályokat semmibe vevő utasokat leszállítják a járművekről.

„A jegyvizsgálóknak kötelességük lesz kizárni az utazásból azokat az utasokat, akiknél nincsen maszk, sál, kendő, amivel el tudják takarni az orrukat-szájukat, vagy pedig nem hajlandók azt szabályszerűen használni” – mondta Biber Anett, a MÁV Zrt. sajtószóvivője.

Az idősotthonokban és a kórházakban múlt hét óta van látogatási tilalom. A korlátozás vonatkozik az állami és a magánfenntartású intézményekre is.

Leszállítják a vonatokról és a volánbuszokról azokat, akiken nincsen maszk
Keddtől leszállítják a Volánbusz Zrt. járműveiről és a MÁV vonatairól azokat az utasokat, akiken nincsen maszk – emlékeztetett a Volánbusz Zrt. közleményben.

Szeptember 15-től kizárhatók az utazásból azok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat.

Mindkét közlekedési társaság – a MÁV és a Volánbusz is – arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket.

A MÁV-START keddtől fokozottan ellenőrzi a vonatokat a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve.

A Volánbusznál is fontos változás lép életbe: az autóbuszvezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és kötelezettségének egyszeri felszólításra sem tesz eleget.

Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök figyelik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket – áll a közleményben.

Hatósági áras teszt és ingyenesen elérhető influenzaoltás a legfrissebb intézkedések között
A legfrissebb intézkedések és tervek között szerepel, hogy a kormány a koronavírustesztekre hatósági árat vezet be. Ezzel párhuzamosan, az influenza elleni védőoltás mindenkinek ingyenes lesz, aki kéri.

„A sérülékeny csoportoknál, amelyek egyébként is mindkét kórokozó szempontjából magas kockázatot hordoznak, legalább az egyik megbetegedést feltétlenül kiszűrjük, és elkerüljük azt, hogy mindkettővel fertőződjön valaki” – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A védekezési szabályok betartását a kereskedelemben is ellenőrzik. Ha valakin nincs maszk, akkor a vásárló és a boltos is büntetést kap, második esetben a boltost figyelmeztetik,

harmadik alkalommal bezárják az üzletet.
Októbertől az ország összes oktatási intézményében kötelező lesz a diákok hőmérsékletének mérése. A szülők is csak a bejáratig kísérhetik majd a gyerekeket.

Az egészségügyet sikerült felkészíteni a második hullámra – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón. Gulyás Gergely kiemelte: rendelkezésre áll több mint tízezer kórházi ágy, lélegeztetőgép, védőeszközök és mindenhol biztosított az egészségügyi személyzet is.

A védekezésre mintegy tízezermilliárd forintot biztosít a kormány, ennek csaknem ötödét a gazdaság és a munkahelyek védelmére.

Az országnak működnie kell
Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott exkluzív interjúban azt mondta: a második hullámban a védekezés sikerét a megmentett emberéletek számában mérik, nem pedig a megbetegedésekében. A miniszterelnök kijelentette: Magyarország működőképességének fenntartásához szükséges, hogy a biztonsági szabályokat mindenki betartsa.

„Azt akarjuk, hogy minden a maga rendjében működjön:

munkahelyek, iskolák, sőt még a sport is, sőt, még a kultúra is meg a művészet.
Szóval normális életkeretek lehessenek Magyarországon. Működjön a turizmus, a vendéglátás. Nem mondom, hogy minden ugyanúgy tud működni, mintha mi sem történt volna, de a működőképességét a dolgoknak fönt lehet tartani. Ehhez persze az kell, hogy az a néhány – nem sok – biztonsági szabály, amelyet meghoztunk, amelyet előírtunk, azt mindenhol tartsuk be” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor kiemelte: A magyar gazdaságot sikerült megerősíteni, és annyi munkahely jött létre, mint amennyit a vírus elpusztított, illetve a munkahelyek száma növekedni fog az év hátralévő részében.

forrás: M1