Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szigorodnak a szabályok – Reformokat vezet be a Facebook, jön a hozzászólások törlése is


A legnagyobb közösségi oldal változtat a felhasználói feltételeken, illetve a politikai tartalmak megjelenítésén.

Mondhatni, hogy bekeményít a Facebook, változtat moderációs- és tartalomajánló rendszerén is. A felhasználók ezentúl 75 országban kevesebb politikát látnak majd a közösségi oldalon, a szexualizált tartalmat megosztók, illetve a zaklatók pedig szigorúbb büntetés elé nézhetnek.

A Facebook teszt jelleggel próbálkozik azzal, hogy kevesebb politikai tartalmat jelenítsen meg hírfolyamában. Ez nem mindenhol volt elérhető, csak bizonyos országokban. Most a tesztidőszak véget ért, a Facebook állítása szerint sikerrel, és pozitív visszajelzésekkel. Ennek hatására 75 országban vezetik be a változtatást, egyelőre még csak teszt jelleggel.

MAGYARORSZÁG EGYELŐRE KIMARAD EZEN ORSZÁGOK LISTÁJÁBÓL, A FACEBOOK SZÓVIVŐJE EZT AZZAL INDOKOLTA, HOGY ORSZÁGUNK VÁLASZTÁST TART A KÖZELJÖVŐBEN.

A módosítás értelmében nem tűnik el minden politikai jellegű tartalom a Facebook hírfolyamából, csupán kevesebb ilyen reklámot ajánl majd a felhasználóknak és a posztok között is lejjebb rangsorolja a politikai tartalmakat. A közösségi óriás szerint egyébként elenyésző mennyiségben van jelen politika a feltöltött tartalmak között, állítják a Facebook teljes forgalmának csupán 6 százaléka ez.

A politikai tartalmakat érintő változtatások mellett a Facebook változtat felhasználási feltételein is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden, közszereplőt szexualizáló tartalmat (legyen szó photoshopolt képről, rajzról, videóról) eltávolít, illetve az ezeket közzétevő profilokat, oldalakat vagy csoportokat is bannolni fogja. Ezzel kapcsolatosan kiegészíti a Facebook a verbális és egyéb támadások körét is, melyet a kiszivárgott és nagy port kavart VIP-lista szereplői sem engedhetnek ezentúl meg maguknak. Az algoritmus ezentúl eltávolítja a „nem kívánt szexuális jellegű” hozzászólásokat, és törölni fogja a komment vagy üzenet formájában érkező ismétlődő zaklatásokat is. Hasonló rendszert az Instagramon már tesztelt és használt is a Facebook.