Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szigorított a kormány: a foglalkozásától is eltilthatják a vendéglátóst, ha mégis kinyit


Az eddiginél magasabb bírság és hosszabb bezárás is várhat azokra, akik semmibe veszik a védelmi intézkedések vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályait.
Módosította a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló rendeletet a kormány. A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlönyben szereplő módosítások az eddiginél szigorúbb szankciókat helyeznek kilátásba abban az esetben, ha valaki megszegi a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályokat.

Az üzletet már az első szabályszegés esetén is akár fél évre bezárathatják,

ismételt szabályszegés esetén pedig egy éves zárvatartás is lehet a büntetés. Emellett az üzemeltetőt erre az időszakra eltilthatják foglalkozásától (a vendéglátó tevékenységtől) és még pénzbüntetésre is számíthat.

Sőt: ha valaki gazdasági társaság tagjaként kapnak ilyen szabálysértésen, akkor nem csak az érintett üzletet záratják be, hanem az összes többit, amiben az illetőnek érdekeltsége van. A rendelet pontosan így fogalmaz:

„mindazon gazdasági társaság vendéglátó tevékenység végzésére kiadott engedélye vagy ilyen célú bejelentése a vendéglátó üzlet ideiglenes bezáratásának az időtartamára érvényét veszti, amelynek tagja vagy tagjai kizárólagosan az ideiglenesen bezáratott vendéglátó üzletet üzemeltető gazdasági társaság tagja, tagjai vagy vezető tisztségviselője”

Változtak a bírságok összeghatárai is: a bezáratott vendéglátóhely üzemeltetőjét akár ötmillió forintra is büntethetik.

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeleteket is módosított a kabinet, ami azt jelenti, hogy a bértámogatási intézkedések is tovább fennmaradnak. A vendéglátósok nagy része azonban még mindig nem kapta meg a novemberre ígért bértámogatást.

Az utóbbi időben egyre több vendéglátós helyezte kilátásba, hogy a tiltás ellenére kinyit, mert a hónapok óta tartó zárlat miatt megélhetési gondjai vannak.

A napokban tömeges nyitást terveztek február 1-jére. Eddig 133 vendéglátóhelyről jelezték, hogy a korlátozások ellenére kinyitnak. A vendéglátósok vállalják az önkényes nyitás következményeit, mert a kényszerszünet a szakadék szélére sodorta őket.