Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Beregi sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Vezér cikkek

Szigorítják az ellenőrzéseket az ukrán határon is + országok listájával frissítve


Képünk illusztráció

Látjuk azokat az aggasztó jeleket, amelyek a vírusfertőzés növekedéséről szólnak, a környező országokban tovább folytatódott a megbetegedések számának emelkedése – kezdte sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: Magyarországon az aktív fertőzöttek száma lényegesen kevesebb, mint bármikor korábban, ezt az állapotot szeretnék tartani, a behurcolást megakadályozni.

Magyarország ma egész Európában járvány szempontjából az egyik legbiztonságosabb ország. Meg kell védenünk saját biztonságunkat, hogy a vírust külföldről ne lehessen behurcolni, határon kívül tartani. A magyarok biztonsága a legfontosabb, mindent megtesznek ezért.

A kormány ezért határainkon ellenőrzési szigorításokat vezet be, a szabályok kedden éjfélkor, vagyis szerdán 0 órakor lépnak életbe.

A korlátozó intézkedések szabadságunk megőrzését szolgálják – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Az operatív törzs javaslatára a határellenőrzés szigorításáról döntött. A kormány további hazai korlátozások bevezetését nem rendelte el.

A külföldi országokat 3 kategóriába sorolják: vörös, sárga és zöld, attól függően, milyen a fertőzöttség az adott országban. A zöld alaxcsony fertőzöttség, szabad, a sárga kevésbé súlyos, a piros súlyos. Az országok listáját időről időre frissítik. A besorolásról az országos tisztifőorvos dönt. A tranzitforgalom és a teherszállítás és a hivatalos út kivételt képez ez alól.

Zöld jelzésnél nincs különbség magyar és külföldi állampolgár között, mindenki szabadon beléphet az országba. Külön kitért Horvátországra, ahol bár emelkedett a megbetegedések száma, még mindig alacsony a fertőzöttség, ezért egyelőre a zöld kategóriában marad.

A további két kategóriánál magyar és külföldi állampolgárokra más-más szabály vonatkozik.

Ha magyar állampolgár, illetve magyar állampolgárok hozzátartozói sárga kategóriába sorolt országból lépnek be, egészségügyi vizsgálaton vesznek részt. Ha ez a fertőzés gyanúját veti fel, automatikusan 14 nap karanténba kell vonulnia az érintettnek. Ha a vizsgálat nem igazolja fertőzés gyanúját, akkor is karanténba kell vonulni. Kivétel ez alól, ha a megelőző 5 nabban 48 órán belül két negatív tesztet tud igazolni. Ha nem, akkor is karanténba kell vonulni, és két tesztet elvégeztetni. A sárga és a vörös besorolás között magyar állampolgár esetében az a különbség, hogy sárga országból érkezéskor az első negatív teszt után szabadulhat a karanténból, de a másodikat akkor is el kell végeztetni.

Ha vörös az ország, két negatív eredményre van szükség ahhoz, hogy magyar állampolgár a karanténból szabadulhasson.

Külföldiek esetében sárga országnál a feltételek megegyeznek, vörös országból viszont nincs lehetőségük belépésre küföldi állampolgároknak.

  • A sárga kategóriába tartozik: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA
  • A pirosba: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, ázsiai országok, afrikai országok, amerikai államok, Ausztrália és Óceánia.

Az országok listáját az országos tisztifőorpos teszi közzé, a listát időről időre felülvizsgálja. Ha szükséges, azonnal, de általában hetente fogják felülvizsgálni az országok listáját.