Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Szigorítás jön a boltoknál: Fél évre is bezárhatják azokat, akik nem tartják be az élelmiszerárstop szabályait


Megjelent a kormányrendelet a hét alaptermékkel kapcsolatban bevezetett árstop részleteivel. Az október 15-ei, nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, a jogsértőket pedig akár fél évre is bezárhatják. A rendelet a választások után kevesebb mint egy hónappal, május 2-án érvényét veszti. Az ATV Híradójának riportja.

Drávaszerdahelyen van az egyetlen olyan kisbolt az országban, amelyet a helyi önkormányzat üzemeltet. A polgármester egyelőre nem tudja, a gyakorlatban hogy működik majd a hatósági árazás.

“Nem tudom, hogy mi fog kisülni ebből az egészből, de nagyon úgy néz ki, hogyha 800 forintért vesszük az adott terméket, akkor mondjuk 600 forintért fogjuk árulni? Akkor inkább nem vesszük meg, és nem fogjuk árulni” – nyilatkozta Alpár György polgármester.

Pedig kell majd: “Ha nincs ez az áru a polcokon, akkor büntetni fogunk, nagyon komoly pénzügyi tételekkel fogunk büntetni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy február elsejétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. Ezeket a boltokban az október 15-i áron kell értékesíteni.

Gulyás Gergely a képzeletbeli kosárhoz a kormányinfón hozzáadta még a csirkefarhátat is.

Péntek este megjelent a részletes kormányrendelet a döntésről. Eszerint a megjelölt húsokat csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, előrecsomagolva, frissen, hűtve, fagyasztva ugyan annyiért kell adni.

Az ár februártól május elsejéig a bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. Akik pedig akkor akciósan árultak, azoknál az utolsó nem kedvezményes ár számít.

Gyurcsány Ferenc az árbefagyasztás kapcsán közösségi oldalán egy konyhai fotóval reagált. A DK elnöke alaplevet készít. Azt írja: “a csirkefarhát most olcsóbb lesz, kihirdették. Gondoltak az emberekre. Fényes jövő, emelkedés, alaplé. Szép sárga. Magában nem sokat ér. Egy picivel több, mint a semmi. Ezek meg annál is kevesebbet”.

A GKI vezérigazgatója szerint az árstop nincs átgondolva. Pár napja az ATV Híradójának úgy fogalmazott, ez szokás szerint valami rögtönzés.

“Az egyik nap bejelentik, hogy hat termék van, másnap már hozzácsapunk egy hetediket, holnap hozzácsapunk még hármat, a végén már ki tudja hányat, akkor erre vajon hogyan reagál mondjuk egy termelő vagy egy forgalmazó? Akinek azért vannak üzleti tervei, számol béremeléssel, energiaáremeléssel, egy csomó minden költségnövekedés van idén” – fejtegette Molnár László.

A Gabonaszövetség főtitkára az ATV Híradójának azt mondta: hétfőn tud az árstoppal kapcsolatban nyilatkozni, ahogy a Baromi Terméktanács elnöke is. A Magyar Húsipari Szövetség pedig hétfőn délután tart ülést.

/www.atv.hu/