Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Szezonális depresszió: több mint klausztrofóbia


Szezonális depresszió
A 15 éves Réka gyakran aludt el sötét szobájában elhanyagolva a házi feladatát, a megjelenését, sőt még az anyukáját is. A stílusa – a ruháitól a függönyéig – lassan kezdte tükrözni ezt a sötétséget.

„Észrevettem, hogy nem vagyok a magam ura, nem önmagamat adom” – emlékezik vissza a most már 16 éves Réka. Rékát sokáig félrekezelték depresszióval és stresszel, amíg meg nem találták a helyes diagnózist – időszakos érzelmi zavarral küzdött, más néven szezonális depresszióval. A depresszió ezen formájának a kiváltó oka az évszakváltozás.

Téli rosszkedv

Középiskolás újoncként Réka tünetei fokozatosan jöttek elő, a napok rövidülésével kezdődött a folyamat. „Az első tüneteim azok voltak, hogy mindenképpen ki akartam menni a szabadba, gyűlöltem a fluoreszkáló fényeket és rettegtem az ablak nélküli osztálytermektől.” – meséli.

Sokaknál gyakori a téli, időszakos depresszió. A napsütés megvonása az embertől  gyakran túlalváshoz, hízáshoz vagy más tünetekhez vezethet. Tünetei még a depressziós hangulat és ingerlékenység, az étkezési és alvási szokásokban történő változás, az érdeklődés elvesztése egy számunkra érdekes dologgal kapcsolatban.

Ezek a tünetek – főképpen a tiniknél – rendszerint helytelenül a stresszre és a hangulatváltozásokra vannak visszavezetve. Ellentétben a stresszel, aszezonális depresszió visszatérő. Ez azt jelenti, hogy minden télen visszatérnek ezek a zavarok. És ellentétben a hangulatváltozásokkal, eltarthat egy egész évszakon keresztül amíg a megszokott alvási és étkezési szokások helyre nem állnak.

„Nagyon furcsa tud lenni, amikor a tünetek tavasszal csak úgy elmúlnak.” mondja Réka. „Nagyon rossz érzés az, amikor a motivációd különböző dolgok iránt csak az évszaktól függ, és ez nagyon le tudja húzni a társadalmi életedet is. Hétvégente nem volt életem a szobám falain kívül.”

Érdekességképpen: létezik a nyári depresszió is. Ezen ritka szezonális depressziónak a tünetei gyakran hasonlítanak mániákus dolgokra: nyugtalanság, súlyveszteség és hiperaktivitás.

Úgy gondolják, hogy a szezonális depresszió annál gyakrabban fordul elő az embereknél, minél messzebb laknak az Egyenlítőtől. Sokkal elterjedtebb például Alaszkában – a népesség 12%-át érinti – mint mondjuk Floridában – a népesség 3%-át érinti.

A fény megnyugvást biztosít

Réka és más téli depressziótól szenvedők számára megnyugvás lehet, hogy a betegség kezelése igen egyszerű. Ezt a kezelést fényterápiának hívják. Ennek során az érintett személy egy speciális lámpával szemben ül minden nap körülbelül egy órán át (általában reggel). Ez a lámpa azokat a napsugarakat szimulálja, amelyek úgy hiányoznak a rövid téli napokból. A fényterápia hatásosan enyhíteni tudja vagy akár meg is szüntetheti a tüneteket – főképpen, ha egyéb kezelésekkel együtt alkalmazzák, például gyógyszeres kezeléssel vagy kültéri testmozgással.

Habár a szezonális depresszió kevésbé olyan gyakori tiniknél, mint felnőtteknél, előfordul. És sajnos azok az emberek, akik a depresszió ezen vagy más formájától szenvednek, gyakran nyúlnak káros hangulatfokozók után – drog, alkohol.

Van segítség, ha a tél extrém szomorúságot vagy magányosságot vált ki. Hogyha magadon vagy máson a szezonális depresszió vagy más fajta depresszió tüneteit észleled, akkor szólj egy olyan felnőttnek, akiben megbízol és forduljatok orvoshoz. Mindegy, hogy diagnosztizálták -e nálad a szezonális depressziót vagy sem, sosem árt egy szakértővel beszélni a tüneteidről és arról, hogyan érezhetnéd jobban magad!

kamaszpanasz


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük