Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szervezetten, megrendelésre lopnak a bolti tolvajok, már a párizsin is lopásgátló chip van


Képünk illusztráció

A Spar áruházakban a felvágottak csomagolópapírjába is chipet tesznek – írja a 24.hu egyik olvasója. Ennek oka szerinte a bolti lopások megakadályozása. Azt is írta, hogy beszélt olyan eladóval, aki azt mondta neki, hogy a „bolti szarkák” már rájöttek, hogy a felvágottban is van lopásgátló, ezért ezeket a chipeket az üzletben letépik a csomagolásról és eldobják. Olvasójuk egy chipelt párizsiról általa készített fotót is mellékelt leveléhez.

A megkeresés alapján 24.hu egkérdezte a Spart, igaz-e, amit az olvasó írt, és érdeklődtünk, újdonság-e, hogy a párizsi csomagolására is chip kerül, valamint hogy változott-e a chipelt termékek köre mostanában. A válasz villámgyorsan érkezett, Maczelka Márk kommunikációs vezető azt írta, áruvédelmi szabályzatuk részletei nem nyilvánosak, így az ezzel kapcsolatos kérdésekre biztonsági okokból nem áll módjukban válaszolni.

Arról is tettek fel kérdéseket, milyen tapasztalataik vannak mostanában a bolti lopásokkal kapcsolatban, kértük, jellemezzék a helyzetet, illetve hogy érzékeltek-e változást. Válaszuk szerint

  • a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik.
  • Ezek kapcsán egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról.
  • A hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, továbbértékesítési célú eltulajdonításra.

Ez azt jelenti, hogy az üzleteikbe nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze „csomagokat” és kísérlik meg azok eltulajdonítását. Az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru termékek is a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók.

Üzleteik hosszú ideje rendelkeznek fejlett vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszerekkel. Az esetek túlnyomó többségében az elkövetőkről jó minőségű kamerafelvétel készül, amely a rendőrség munkáját nagyban támogatja a feljelentést követő nyomozás és eljárás ideje alatt – tették hozzá.

24.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük