Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szenzációs magyar siker a Bocuse D’Or szakácsverseny európai döntőjén – Íme az alkotások


Ezüst szobrot nyert a magyar csapat a Budapesten tartott Bocuse D’Or európai döntőjén, csak a dánok előzték meg őket, a harmadik hely Norvégiáé lett. A szakácsversenyen Dalnoki Bence és Nyikos Patrik elképesztő nyugalommal főztek, és már a helyszínen mindenki jó eredményt jósolt nekik.

Idén Magyarország rendezte a Bocuse D’Or európai döntőjét, ahol szerdán nyolc ország, csütörtökön pedig kilenc versenyzett. Lengyelország, Észtország, Dánia, Franciaország, Szlovákia, Svájc, Izland és Belgium az első napon mutatták meg, mit készítettek többek között az őzből, a kacsamájból, a túróból, a tejfölből és a burgonyából a világ legrangosabb szakácsversenyének európai válogatóján. A második napon Hollandia, Törökország. Norvégia, Svédország, Litvánia, Nagy-Britannia, Spanyolország és Magyarország főzött.

A legjobb commis a legfeltűnőbben ügyes fiatal, svéd lány lett, különdíjat kapott a svéd hústál is, míg a legjobb vegán tál a briteké lett.

Októberben tartották a magyar döntőt, amelyen magabiztos győzelemmel Dalnoki Bence és Nyikos Patrik csapata bizonyult a legjobbnak. Felkészülésük a hazai rendezésű európai válogatóra szinte rögtön a magyar döntő után megkezdődött.

A csapat kiegészült Széll Tamással mint coach-csal, valamint Szulló Szabinával, mint presidenttel, aki a főzés közben azt mesélte, nem izgul, minden a terv szerint halad, hiszen 22-szer elpróbálták már az ételek lefőzését. A csapatoknak két ételt kellett elkészíteniük, a hústál kötelező eleme az őzgerinc- és comb, valamint a kacsamáj, a tejföl és a túró, a tányértéma pedig a „tavaszi tányér” fantázianevet viseli, és kötelező fő alapanyaga a burgonya.

Magyar Tavasz – Fotó: Fekete Antonio

A magyar tányérokon a következő elemek voltak találhatók:

„Magyar Tavasz” tányér:

Anuschka burgonya és tavaszi zöldek „tiltott” hozzávalókkal, szarvasgomba és kaviár, Anuschka burgonya

Konfitált burgonya, sült póréhagymával, szárított csiperke „szarvasgomba” és ropogós burgonya virág

Kísérő köretek:

Zsenge karalábé és mogyoró majonéz, roppanós brokkoli szár

Savanyított gyöngyhagyma, medvehagyma és petrezselyem olaj

Lágy sajt tartlet marinált uborkával, zöldborsó és zöldalma

Zöldspárga szárított misoval, ropogós zsemlemorzsa & tavaszi

fűszernövények

Mártás:

Burgonya mártás füstölt sajttal, csiperke „Kaviár”

Őz Budapest tányér – Fotó: Fekete Antonio

Őz Budapest tányér:

Őzcomb & kacsamáj „mozaik” gombákkal, boróka és tempura gyöngyök

Őzgerinc & bélszín kacsazsírral és magyar fűszerekkel glazúrozva

Kísérő köretek:

Zsenge cékla és zöldalma, hagyma dzsemmel, édeskömény és tokaji borecet

Anuschka burgonya, karalábé, tárkony és tavaszi zöldfűszerek

Ragu:

Túrós „derelye” erdei gombákkal,zamatos turbolyával és vadpetrezselyemmel, zöldspárga és tejföl

Szósz:

Őz pecsenyelé citromos kakukkfűvel

Sarawak bors, fűszeres kacsazsír

A konyhai zsűriben híres magyar séfek állnak: Barna Ádám, Vomberg Frigyes, Volenter István, Erdei János, Segal Viktor, valamint Brazíliából érkezett Giovanna Grossi, az olasz Nicola Portinari, az Egyesült Államok-beli Napából jött Philip Tessier, a dán Ronni Vexøe Mortensen és az izlandi Viktor Örn Andrésson. A konyhai zsűri élén Rácz Jenő, Alain Le Cossec és Joseph Viola áll. A kóstoló zsűri tagjait a résztvevő országok csapatai delegálják. Magyarországot a Michelin csillagos Szulló Szabina képviseli. A környékbeli országok egyik legnagyobb hírű női séfje, a szlovén Ana Roš, a két Michelin csillagos Hiša Franko tulajdonosa volt a zsűri tiszteletbeli elnöke.