Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szenzáció! Egy fekete és egy fehér gólya nászából származó hibridfiókákat fotóztak


Soha nem dokumentáltak még ilyet: egy fekete és egy fehér gólya nászából származó hibridfiókákat fotóztak – írja a Berek.hu.

Az alsó-szászországi Lüderben (Uelzen járás) egy fészekben dokumentálták a világon először vadon élő fekete és fehér gólyák hibridizációját. Egy nőstény fekete gólya és egy hím fehér gólya tavasszal közös fészekrakásba kezdett. A nőstény fekete gólya a korábbi években a fehér gólyákkal való sikertelen párosodási kísérletei miatt hívta fel magára a figyelmet. A fajok közötti markánsan eltérő viselkedés és életmód miatt némi „nézeteltérés”, konfliktus alakult ki a fészeképítést illetően, az össze nem illő párok között.

A kiválasztott mesterséges fehér gólyafészket a fekete gólya látta el mohával, míg a fehér gólya eltávolította és helyette füvet rakott a fészekbe.

Április 19-én három tojást dokumentáltak a fészekben, amelyekből május 20-tól két fiatal madár kelt ki, mindkettő teljesen eltérő színű.

A két szülő nem ért egyet abban sem, hogy milyen táplálékkal lássák el az utódokat: míg a fehér gólya egereket és rovarokat hoz a fészekbe, addig a fekete gólya halat fog.

Mindkét fiatal madár még mindig remekül fejlődik, és várhatóan körülbelül egy héten belül kirepülnek.

A két „szürke gólya” feltűnő színezetének köszönhetően remélhetőleg máshol is felhívja majd a figyelmet, így talán követhető lesz további sorsuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük