Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Megyei- és térségi programajánló

Szatmári szokások, farsangi hagyományok – Konferencia és farsangi felvonulás Panyolán


Panyola, a szatmári falucska immáron nyolcadik esztendeje február első hétvégéjén tartja télűző eseményét. A település életében megmaradt a régi értékek, népi hagyományok tisztelete. Fontos, hogy ebben a rohanó világban megőrizzék és a következő generációknak átadhassák azt a rengeteg múltbéli kincset, amelyet az idősebbek még ápolnak és őrzik komoly értékeit a településen. Panyola, az alig 600 lélekszámú falu nemcsak a megyei érdeklődőknek mutatja meg népi kultúráját, hanem országszerte feleleveníti e fontos örökségét. „Csak akkor lehet a település gazdag értéktárát tovább életben tartani, ha folyamatosan őrizzük, megjelenítjük és gondozzuk azt”– jegyezte meg Muhari Zoltán, polgármester.

„Ebben a komoly küldetésben folyamatos támogatást kapunk az itt élő nyugdíjasainktól, akik erőt, fáradságot nem sajnálva segítik munkánkat”– tette hozzá. Panyola, egy nagy család és minden erre látogató vendéget ugyanolyan szeretettel fogad, mint hajdanán a nagyszülők. Ezt a lényeges szatmári tulajdonságot is megőrizte a hely. A környező települések is csatlakoznak a felvonuláshoz, hiszen az alakoskodás hagyománya Panyola mellett még számos településen élt. Tömegeket szólít meg a rendezvény. Képesek baráti körök, hajdanán a faluban élők hazatérni erre a rendkívüli eseményre. Van olyan egykori panyolai, aki több éve már Budapesten él, de ilyenkor visszajön nagyobb baráti társasággal, hogy felelevenítsék és megmutassák az egykori közösségformáló és csapatokat megmozgató népi történést. Panyola már nemcsak a zamatos nedűjéről ismert, hanem elragadó vendégszeretetéről, ízletes aszalványairól, finom, különleges ételeiről, fesztiváljáról és hagyományőrző rendezvényeiről is egyaránt. A három folyó találkozásánál fekvő falu az itt megtalált értékeit összegyűjtve, egymást erősítve tudja megmutatni még több érdeklődőnek rendkívüli adottságait. Érintetlen természeti kincsei nagyon kellemes és élményekben gazdag lehetőséget kínál az erre látogatónak. „Ez Panyola, amely tömegeket, családokat, baráti társaságokat és minden érdeklődőt szívesen fogad. Aki szereti a múltbéli értékeket és kívánja ezeket megőrizni, nemcsak a szívében, hanem átadni a következő generációnak, hogy megmaradjanak ezek a különleges népi kincseink, azok látogassanak el hozzánk”fejezte be gondolatát a polgármester.

A Hagyományőrző Farsang Panyolán 2021-ben bekerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba kulturális örökségként. Ezért szeretné a település 2022. február 12-én még több érdeklődőnek megmutatni állatalakoskodó jelmezes felvonulását, szatmári dramatikus játékait megannyi portaprogramokkal. Elkészült a Széles Gyula Kiállító- és Kézműves Ház is, a Vidékfejlesztési Program támogatásával, ahol interaktív állandó tárlatán életnagyságban lehet megtekinteni az év bármely időszakában a vidékhez és a településhez köthető hagyományokat.

Bővebb információ: Facebook: PanyolaFeszt oldalon olvasható.

Pótor Melinda