Közzétette - Kategória - Internet, Számítástechnika, Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Szaporodnak a csevegős vírusok


A biztonsági szakemberek egyre több olyan kártékony fájllal találkoznak, amelyek jól ismert csevegő vagy konferencia alkalmazásoknak álcázzák magukat.
A jelenlegi helyzetben az internetes találkozókhoz használt alkalmazások egyszerű módszert kínálnak arra, hogy az emberek videókonferenciák, hanghívások vagy szöveges üzenetek formájában tartsák a kapcsolatot egymással. A kiberbűnözők azonban egy percig sem haboznak ezt kihasználni, és a népszerű alkalmazások neve alatt próbálnak meg különféle kiberfenyegetéseket terjeszteni.
 
A Kaspersky a vizsgálatai során mintegy 1300 olyan fájlt talált, amelyek neve olyan jól ismert alkalmazásokéhoz hasonlított, mint a Skype, a Zoom, a Webex vagy a Slack. Ezen állományok közül 200-ról bizonyosodott be, hogy kártékonyak, és a leggyakrabban reklámprogramokkal fertőződtek. Ennek következtében, ha valaki e fájlok segítségével próbálta telepíteni az alkalmazásokat, akkor a számítógépét különféle hirdetések lephették el.
 
A reklámszoftverek mellett a biztonsági cég szakértői néhány esetben .lnk fájloknak (alkalmazások parancsikonjainak) álcázott fenyegetéseket is találtak. Ezek közül a legtöbbször az Exploit.Win32.CVE-2010-2568-at észlelték, ami egy meglehetősen régi, ám még mindig széles körben elterjedt kártékony kód. A használatával a támadók további rosszindulatú programokkal fertőzhetik meg a számítógépeket.
 
Ha azt nézzük, hogy melyik az az alkalmazás, amelyiknek a nevét a leggyakrabban használják a bűnözők a kiberfenyegetések terjesztéséhez, akkor egyértelműen a Skype viszi a pálmát.
 

„Nem arról van szó, hogy drámai mértékben növekedett volna az online találkozókhoz használt alkalmazásoknak álcázott támadások vagy fájlok száma. Valójában meglehetősen mérsékelt számban látunk ilyen fájlokat élesben. A Skype esetében azonban szó sincs mérsékelt jelenlétről, de ez az alkalmazás már évek óta a támadók kedvenc célpontja. Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy az emberek tudjanak az ilyen fenyegetések létezéséről. A jelenlegi helyzetben, amikor nagyon sokan otthonról dolgozunk, rendkívül fontos, hogy az online találkozókhoz használt eszközöket hiteles forrásból töltsük le, megfelelően állítsuk be azokat, és ne legyenek súlyos sérülékenységeik” –

mondta Denis Parinov, a Kaspersky biztonsági szakértője, utalva arra is, hogy a feltelepített szoftverek rendszeres frissítésére is ügyelni kell.

/biztonsagportal.hu/