Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Számos iskola, kőrház és óvoda zárhat be: generátorokra gyűjt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség


„…az MVM rendkívüli döntéssel tartozásainkra hivatkozva a gáz- és áramszolgáltatás leállítását helyezte kilátásba, amennyiben öt napon belül nem fizetjük ki a tartozást. Három nap választ el bennünket a téli moratórium kihirdetésétől” – írja közleményében Iványi Gábor, a MET Egyház és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője. Iványi a Józsefvárosi Újságnak telefonon nyilatkozva azt mondta, ha ez megtörténik, se villany, se fűtés nem lesz egyik intézményükben sem. Az intézkedés a VIII. kerületben lévő Dankó utcai hajléktalankórház, az óvoda és a főiskola leállását is jelentené, ezzel teljesen leállna a VIII. kerületi hajléktalanellátásuk.

Iványiéknak országosan 63 olyan intézményük van, amit érintene a villany és a gáz kikapcsolása, ezek zömében iskolák és idősotthonok.

Ezért megpróbálnak generátorokat beszerezni, hogy legalább ne maradjanak teljesen áram nélkül. A Dankó utcai központba két gázolajjal működő generátort szeretnének sürgősen beszerezni, ezen dolgoznak éppen. Sajnos ezeknek darabja 6 millió Ft, és a működtetésük sem olcsó, mert folyamatosan menniük kell, napi 140 liter gázolajat fogyasztanak el, ami újabb 3 millió forintnyi költséget jelent havonta – írja a Józsefvárosi Újság.

„Kabátot és dupla takarót adunk a kórházban a hajléktalan emberekre, és ahol lehet, megpróbálkoznak a hagyományos cserépkályha fűtéssel vagy éppen vaskályhát állítanak be.

Képzeljék el az idősotthonainkat, amikben nem tudunk fűteni, és a kórházunkat, ahonnan ki kell tolnunk a láb nélküli embereket az utcára, mert nem fogjuk tudni őket ellátni”

– nyilatkozta nekik Iványi.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a héten azt mondta, nem lenne nagy érvágás, ha Iványiék hajléktalanellátó tevékenysége ellehetetlenülne, mert országosan csak 1000 embert látnak, el, a teljes hajléktalanellátás 5 százalékát végzik, feladatukat el tudja látni a többi intézmény. Iványi szerint azonban ez nem igaz, az államtitkár hasraütésszerűen sorolt csak számokat, az 1000 például nem az ellátottjaik, hanem a munkavállalóik száma.

„Mintha háború lenne” – mondta Iványi, utalva arra, hogy most olyan generátorokra gyűjtenek, amilyenekkel már korábban rendelkeztek, de azokat elküldték Ukrajnába, mert azt hitték, ott van háború, ott lesz rá szükség, nem itthon.

Pikó András, Józsefváros polgármestere a helyi lapnak azt mondta, igyekeznek segíteni Iványiéknak a generátorok beszerzésében.

„Egy olyan közműcégről van szó az MVM esetében, amely az egyik legnagyobb és legbőkezűbb mecénás. 5 milliárd forinttal támogatja a Ferencvárosi Torna Club működését. Azt is látjuk, hogy kiket, milyen művészeket támogatnak. Látjuk, hogy már öt-hat éve másfél milliárd forinttal támogatták a CÖF-Cöka-t. Vagy éppen a kézilabdát. Iványiéknak tartozása tetemes, de eltörpül ezek mellett az adományok mellett.”

A polgármester szerint a kormány ezekben az ügyekben nem számol tettei következményeivel, csak a politikai bosszú vezérli őket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük