Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szabolcs vármegyében épül Európa legmodernebb okosbörtöne: már ősszel beköltözhetnek az ,,okosrabok”


Európa legmodernebb és egyik legnagyobb börtöne az okostechnológia és digitális megoldások legújabb fejlesztéseit fogja alkalmazni, még ebben az évben szeretnék átadni – tudta meg az Economx a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától.

A büntetés-végrehajtási szervezet férőhely bővítési programjának újabb állomásaként egy kiemelt biztonságú, új börtön épül Csengeren. A tervek szerint a 49. számú főúttól egy kilométerre található csengeri intézet 2024 őszére épülhet meg, 5 és fél hektár területen, modern, tartós és környezetbarát építészeti megoldásokkal kialakítva. Az épülő új börtön kiemelt biztonságú létesítmény lesz, amely 1500 fő befogadására alkalmas – hangsúlyozták a büntetés-végrehajtásai szakemberek.

Az új csengeri börtön az okostechnológia és digitális megoldások legújabb fejlesztéseit fogja alkalmazni. A projekt elemeinek mindegyike a digitális technológiákra, a mesterséges intelligencia kiterjedt alkalmazására, a különféle videó-analizáló metodikák és helymeghatározó rendszerek kapacitásaira épít. A tervek szerint a projekt egyik fő célja a rendkívüli események prognosztizálása, megelőzése, valamint a felügyelet munkaterheinek csökkentése, amely komplex rendszert a mesterséges intelligencia működtet. Az új intézet „kulcs- és papírmentes jellegű” lesz, ahol további digitális megoldások helyettesítik a hagyományos módszereket.

Bár az okosbörtönökben a technológia sok feladatot automatizál, az emberi jelenlét és döntéshozatal továbbra is kulcsfontosságú. Az állomány munkája inkább a technológia támogatására, a felügyeletre és az adatok elemzésére összpontosul.

Az „okosbörtönben” alkalmazott technológiai újítások közül többet már a „hagyományos börtönökben” is alkalmaznak, ilyen például a SAFE-rendszer, vagy a telemedicina is. A Szolgálati Alkalmazás a Fogvatartás Elősegítésére, vagyis a SAFE-rendszer, egy kifejezetten a büntetés-végrehajtási feladatok támogatására kifejlesztett alkalmazás.

Az applikációnak köszönhetően a felügyelők okos eszközeikkel a börtönön belül bárhol és bármikor elérhetik a fogvatartottakra vonatkozó legfontosabb adatokat, információkat. Külön alkalmazások segítik az évi mintegy 50 ezer előállítás megtervezését és végrehajtását, a felderítési tevékenységet, a fogvatartottak kérelmeinek ügyintézését is.

Ez utóbbi projekt eredményeként a börtönfolyosókon megjelentek az úgynevezett KIOSZK berendezések. Ezek a vandálbiztos táblagépek elektronikus ügyintézési pontokként szolgálnak a fogvatartottak számára és számtalan papíralapú kérelem benyújtását váltják ki.

A telemedicina és távgyógyítás lehetőségei segítenek a fogvatartottak egészségügyi ellátásának javításában és hatékonyabbá tételében, lehetővé teszik az orvosi konzultációkat és diagnózisokat a távolságok leküzdésével, minimalizálva az előállítások és a felügyeleti költségeket, valamint csökkentve a biztonsági kockázatokat. Ezek az alkalmazások összességében hatékonyabbá és biztonságosabbá teszik a börtönök működését, minimalizálva az adminisztratív terheket és segítve az állományt a hatékonyabb feladatvégzésben.

A csengeri börtönben olyan technológia lesz, amellyel a fogvatartottak útját teljes mértékben kontrollálni lehet, a mesterséges intelligencia segítségével elemzik majd a viselkedésüket és az arckifejezésüket. Ha nem a megszokott módon viselkednek, a rendszer jelzést küld a felügyelőknek, hogy fel kell készülni valamilyen rendkívüli eseményre.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük