Közzétette - Kategória - Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei az ország legidősebb bevetési rendőre


Ez az év több szempontból is különleges a szabolcsi mektaparancsnok számára, aki egyben az ország legidősebb bevetési rendőre: Bihari János alezredes immár húsz éve szolgál e cseppet sem veszélytelen területen, és nagyobbik lánya révén nagypapa lett belőle.

Bihari János a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztályának (MEKTA) vezetője méltán állítható példaként pályájuk kezdetén álló ifjú titánok elé: 54 esztendősen, 32 szolgálati évvel a háta mögött is mindent megtesz azért, hogy fittségét megőrizze. Fizikálisan és szellemileg is felveszi a versenyt a nála jóval fiatalabbakkal, sőt a megmérettetések élére állva bizonyítja, hogy továbbra is topon van – olvasható a rendőrség  Facebook-bejegyzésében.

– A rendszerváltás idején szereltem fel rendőrnek, majd Nyírbátorban lettem járőr. Ezután elvégeztem a Rendőrtiszti Főiskolát, és nyomozói, később alosztályvezetői beosztást töltöttem be rendészeti területen – fogalmazott az alezredes, aki egy időre elhagyta a kékeket, amikor 2001-ben felkérték a határőr-igazgatóságtól, hogy szervezze meg a határőr bevetési alosztályt, amely olyan speciális bűncselekményeknél vett részt erőszakos elkövetők elfogásában, mint a dohány-, a szesz- vagy az embercsempészés. – A határőrség 2008. évi integrációja során egy akció alosztály állt fel, majd a jogelőd feladatait folytatva 2012-től már MEKTA-ként működtünk tovább. Az elnevezés ugyan változott, de az irodám 20 éve ugyanott van, és az alapvető feladatok is ugyanazok. Továbbra is az erőszakos bűnözők elfogása a feladatunk, melyben együttműködünk a megyei felderítőkkel, illetve a helyi kapitányságokkal.
Jelenleg 13-an vagyunk az alosztályon, és büszkén mondhatom, többen is együtt kezdtük 2001-ben. Csapatunk idősebb, tapasztaltabb kollégákból tevődik össze, nincs nálunk 35 év alatti, bár a fiatalság korántsem kizáró ok. Egyszerűen csak így alakult. Tapasztalataim alapján az idősebbek felelősségteljesebbek; adott helyzetben máshogy értékelik a kockázatot; habitusukból adódóan nem rohannak fejjel a falnak. Stabil gárdával dolgozom; ha új jelentkező akar beállni közénk, akkor sok szempontnak kell megfelelnie. Mivel ehhez a munkához átlagon felüli állóképesség szükségeltetik, bírnia kell a nagy fizikai és pszichés terhelést, és csapatjátékosnak kell lennie, de a kiegyensúlyozott magánélet is alapvető. Sokszor váratlan időpontokban érkezik a berendelés, ezekhez a kiszámíthatatlan helyzetekhez muszáj alkalmazkodni. Számomra a hátország mindig is adott volt; a feleségem intézte a gyerekekkel kapcsolatos teendőket.
Bihari János hisz a rendszeres testedzésben. Ennek tulajdonítja, hogy 50. életévén túl is kiválón teljesít, és változatlanul őrzi fizikumát.
– Ki lehet tolni az idősödés negatívumait, ha foglalkozik magával az ember. Heti öt napon edzek, naponta kétszer; a futást és a kondizást váltogatom.
Az állóképesség fenntartása elengedhetetlen a szakmánkban. A megjelenés, a jó kiállás és fellépés sokszor záloga annak, hogy megelőzzük a konfliktust, bár a kommunikáció is legalább ennyire fontos; ez az egyik taktikai alapelvünk. Könnyű dolgom van, mert nincs rajtunk plusz nyomás; a parancsnokaim ránk bízzák a műveleteket, és erre igyekszünk minden alkalommal rá is szolgálni. Arra is büszke vagyok, hogy a bevetési egységek országos versenyén mindig ott voltam, és nemcsak mint kísérő, hanem a csapat aktív tagjaként vállvetve küzdöttem a többiekkel.
A bevetési egységek legtapasztaltabb harcosa idén lett nagyapa, miután fiú unokával ajándékozta meg a nagyobbik lánya. Kisebbik gyermeke kapcsán a sportolásban elért eredmények miatt dagad a büszkeségtől az alezredes mellkasa. A 17 éves lány fekvenyomásban és karatéban lett diákolimpiai bajnok.