Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Súlyos vízhiány sújtja hazánkat: sürgős lépésekre van szükség a sivatagosodás ellen


A 2022-ben pusztító szárazság idén is folytatódni látszik, így egyre sürgetőbb, hogy országosan kivitelezhető, korszerű megoldást találjunk a vízhiányra. A vízgazdálkodás átalakításán kívül a vizeink szétterítése is kulcsfontosságú lehet, hiszen a töltések közé szorult folyók a kellőnél nagyobb sebességgel vezetik el a vizet – írja a WWF Magyarország.

Jelenleg több vízpótlási projekt van folyamatban, ám ezek elsősorban a folyókban lévő víz átvezetésével foglalkoznak. A WWF Magyarország szerint a mesterséges vízpótlás nem lesz elég ahhoz, hogy leküzdjük a szárazságot, inkább a vízmegtartásra alkalmas területek kijelölésében, és az itt keletkező csapadék talajba szivárogtatásában látják a megoldást.

Ehhez viszont szükséges, hogy a kijelölt területeken felhagyjanak az eddigi termelési módszerekkel, hogy időszakosan a víz megtartására tudják használni a földeket. A szervezet szakemberei hangsúlyozzák, hogy sürgősen lépéseket kell tennünk, hogy a vízhiány ne okozzon komolyabb károkat.

Úgy vélik, hogy a vízpótlást mindenképpen meg kell előznie a víztakarékossági intézkedéseknek, a szárazodó területeken fel kell hagyni a nagy vízigényű mezőgazdasági és ipari tevékenységekkel:

Valamennyi vízhasználónak tisztában kell lennie a víz értékével, és különös hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a kevesebb vizet igénylő termelési gyakorlatok terjedjenek el.

 – fogalmaznak.

WWF szerint a folyóvizeink szabályozottsága is nagyban hozzájárul a talaj szárazodásához: a magyarországi folyók árterei eredetileg az ország területének 23 százalékát, több mint 21 000 négyzetkilométert érintettek, mára pedig ezeknek csaknem a 90 százaléka eltűnt.

Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának vezetője szerint a Duna vízgyűjtőjén olyan folyókra van szükség, amik nincsenek árvízvédelmi töltések közé szorítva, illetve duzzasztógáttal sem terheltek.

Ma Magyarországon abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy „víznagyhatalom” vagyunk. Valójában csak a nagy folyóink közvetlen közelében beszélhetünk ilyesmiről, de hosszan tartó szárazság esetén már ott sem.

– mondta.

Kivitelezés

A mellékágak és holtágak visszacsatolása, valamint a parti kövezések felülvizsgálata után, a mély fekvésű, mezőgazdasági termelés szempontjából rossz adottságú területekre kell eljuttatni a vizet. Az ott összegyűlt vízmennyiséget nem szabad elvezetni, hiszen a víz időszakos jelenléte is javítja a környezet vízháztartását.

A folyók és vízpartok újjáélesztése nem csak a halak és a vízparti madarak száma szempontjából fontos: a lakossági igények, a talaj- és vízkímélő mezőgazdálkodás is megkívánja, hogy a víz ne csak a meder mélyén és csatornákban legyen fellelhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük