Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Súlyos rendőrhiány: Már a halőrök is járőröznek, annyira kevés a rendőr Magyarországon


Sokkal kevesebben jelentkeznek a pályára, mint évekkel ezelőtt. A legfőbb visszatartó erő a megélhetési nehézségekben keresendő.

Képünk illusztráció Fotó: police.hu

Tovább csökkent azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket: az RTL.hu információi szerint ugyanis idén már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba, miközben néhány éve ez a szám még 3000 felett alakult.

A csatornának egy neve elhallgatását kérő rendőr azt nyilatkozta:

„Szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőrt osztanak be egymás mellé járőrözni. Általában egy rendőr és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek ki az utcára. Ő lehet rendőrségi fegyveres biztonsági őr, polgárőr, de akár halőr is.”

Szerinte a kapitányságok a mindennapi munkájukban érzik meg a hiányt, az állampolgárok pedig akkor, ha segítséget kérnek. „Egyre hosszabb ideig tart, mire kiérünk egy helyszínre, az alacsony létszámmal ugyanis nehezen bírjuk ellátni a feladatokat” – tette hozzá.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az állomány 92 százalékos telítettségű, azaz a létszámadatok alapján nagyjából 4500 rendőrt azonnal fel tudnának venni.

A kétéves képzésnél jóval kevesebb tudást nyújtó, 10 hónapos járőrképzőre évente nagyjából ezren jelentkeznek. A csökkenés ugyanakkor itt is megfigyelhető, 2021-ben még 1200-an adták be felvételi kérelmüket.

A végzettekről szóló statisztika szerint ugyanakkor a jelentkezők jelentős része sohasem lesz rendőr.

Részben azért, mert a jelentkezők körülbelül harmada megbukik az alkalmasságin, sokan pedig mire a végzéshez érnének, meggondolják magukat. Évente tehát főként azzal a 800-nál is kevesebb frissen végzett fiatallal kellene kielégíteni az egyre égetőbb munkaerőhiányt, akik a középfokú képzésből jönnek ki.

A legnagyobb gondot továbbra is a létbizonytalanság okozza – mondta Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke. Szerinte a fizetések az emelés után sem elegek a megélhetéshez, a legtöbben kénytelenek másodállást vállalni. „Hiába kaptunk tavaly béremelést, ezt már el is vitte az infláció” – mondta az RTL.hu-nak egy vidéki kapitányságon szolgáló rendőr, akivel a Zsaruellátón keresztül kerültünk kapcsolatba.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük