Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Súlyos figyelmeztetés érkezett – Óvakodjon ezektől a felvágottaktól, mert rákot okozhatnak


Francia egészségügyi vezetők arra figyelmeztetnek, hogy a felvágottak pácolásához használt adalékanyagok bélrákot okozhatnak – írja a Femcafe.hu.

Fotó illusztráció

A túl sok felvágott fogyasztása rákot okozhat a francia egészségügyi vezetők szerint. A rákkeltő adalékanyagok a felelősek, amelyeket a sonkák híres rózsaszínű színét adják. Emmanuel Macron kormánya ígéretet tett a nitrátok és nitritek használatának visszaszorítására, mondván, hogy elengedhetetlen, hogy használatukat csak a „feltétlenül szükséges” mennyiségre korlátozzák. Franciaország azonban nem fogja teljesen megtiltani a feldolgozott élelmiszerek gyártóinak, hogy ezeket hozzáadják. Az Egyesült Királyságban is egyre több a felhívás hasonló intézkedésekre, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ös döntése szerint a feldolgozott húsok rákkeltőnek minősülnek.

Sir Chris Whitty, Anglia vezető egészségügyi szakértője áll a mozgalom élén, melynek célja, hogy a brit szalonnát örökre megváltoztassák. Ugyanis a brit szupermarketekben árult szalonna mintegy 90 százaléka tartalmazza az említett vegyi anyagokat. A bélrák mellett a nitrátokat és nitriteket a mell- és prosztatarákkal is összefüggésbe hozták. A bélrákot a néhai műsorvezető, Dame Deborah James helyezte a figyelem középpontjába, aki a betegséggel való küzdelme utolsó napjaiban milliókat gyűjtött jótékonysági célokra.

Anses, Franciaország nemzeti élelmiszerbiztonsági szerve közölte, hogy a felülvizsgálatok után a WHO-val azonos következtetésre jutott, és a bélrák kockázatát a nitritekkel és nitrátokkal való érintkezéssel hozta összefüggésbe. A nitriteket széles körben használják a feldolgozott húsokban, hogy meghosszabbítsák azok eltarthatósági idejét azáltal, hogy elhárítják a baktériumokat, amelyek olyan betegségeket okozhatnak, mint a szalmonella, a lisztériózis és a botulizmus. A nitritek emellett csábítóan fanyar ízt és a vásárlók számára vonzó friss rózsaszínes árnyalatot kölcsönöznek az olyan termékeknek, mint például a szalonna.

A nitrátokat viszont leggyakrabban műtrágyaként használják a mezőgazdaságban, és emiatt néha a vízkészletekben is megtalálhatók, de tartósítószerként a húsokhoz is hozzáadhatók.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük